Search by category:
Egyéb kategória

A szlovák vállalkozások is megérezték az ukrajnai háború negatív hatását

Pozsony |

A koronavírus-járvány utáni normalitáshoz való fokozatos visszatérést jelentősen befolyásolja az orosz-ukrán konfliktus – derült ki a ČSOB áprilisi felméréséből.

A vállalatok 85 százaléka azt válaszolta, megérezték az ukrajnai háború működésükre gyakorolt negatív hatását.

A cégek fele úgy gondolja, az orosz invázió által előidézett gazdasági bizonytalanság az üzletmenet tekintetében közepes vagy súlyos következményekkel járhat.

A megfigyelt ágazatok közül a szállítási és raktározási ágazat van a legrosszabb helyzetben, a megkérdezettek 9,1 százaléka kényszerült tevékenységeinek leállítására, több mint egyharmada pedig jelentős negatív hatásokról számolt be.

A mezőgazdasági, erdészeti és halászati vállalkozások, valamint a szálláshely- és vendéglátóipari szolgáltatók szintén kritikusan látják a helyzetet. Ezzel szemben az informatikai és kommunikációs vállalatok jelentették a legkevesebb problémát.

A munkaerőhiány is komoly gondot jelent: a vállalatok 28 százaléka tapasztalta a szakavatott alkalmazottak hiányát.

A válaszadók fele a bérek emelését említette az új munkaerő felkutatásának leghasznosabb és leggyakoribb módszerének, közel egyharmaduk más munkavállalók átképzésére támaszkodik, és mintegy 15 százalékuk az Ukrajnából érkező menekültek toborzását tartja megoldásnak.

(ta3)

Read More

Post Comment