Search by category:
Egyéb kategória

Magyarellenes kormánykoalíció fenyeget

Pozsony |

Ha most tartanák a parlamenti választást, a felvidéki magyarság számára nem sok jóval kecsegtető, Hlas, Smer és Republika alkotta koalíciónak többsége, 76 képviselője lenne a parlamentben – derül ki a Focus ügynökség Markíza televízió számára elvégzett felméréséből. Magyar párt továbbra sem lenne a törvényhozásban.

A pártok népszerűségi listáját továbbra is Peter Pellegrini volt kormányfő pártja, a Hlas vezeti, amelyre a megkérdezettek 20,3 százaléka szavazna. A Robert Fico vezette Smer még mindig a második lenne, de a népszerűsége 15 százalék körül stagnál. A Hlas és a Smer támogatottsága közötti különbség egy ideig csökkent, az ukrajnai háború kitörése óta azonban megállt. Míg idén januárban a két ellenzéki riválist már csak másfél százalékpont választotta el egymástól, ma már 5 százalékpont.

Richard Sulík pártja, az SaS – 11,1 százalékkal – a harmadik helyen végzett a Focus felmérésében, szemben az áprilisi 10,3 százalékkal, vagyis a jelenlegi koalíciós vitájuk Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszterrel nem befolyásolta jelentősen a párt támogatottságát. A negyedik helyen a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) áll, amelynek az elmúlt időszakban látványosan nőtt a népszerűsége: míg áprilisban a megkérdezettek 7,3, májusban már a 9,1 százaléka szavazott volna rá. Május elején Michal Šimečka, az Európai Parlament alelnöke lett a PS új elnöke. Hogy a mozgalom nagyobb támogatottsága összefüggésben áll-e a mozgalom vezetésében bekövetkezett változással, azt további felméréseknek kell megerősíteniük.

Igor Matovič pénzügyminiszter pártja, az OĽaNO már régebben 8 százalék körül stagnál. A szélsőjobboldali Republikára 6,8, a KDH-ra 6,5, a Boris Kollár házelnök vezette Sme rodinára pedig 5,6 százaléknyian szavaznának. A parlamenten kívül rekedne ugyanakkor a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí (3,1%) és a magyar gyűjtőpárt, a Szövetség is. Ez utóbbira az áprilisi 4,4 százalék után májusban már csak 3,7 százaléknyian szavaznának.

A Focus felmérése szerint a Hlasnak 37, a Smernek 27, az SaS-nek 20, a PS-nek 17, az OĽaNO-nak 15, a Republikának és a KDH-nak 12-12, a Sme rodinának 10 képviselője lenne a parlamentben. A jelenlegi kormánypártok, az OĽaNO, az SaS és a Sme rodina így csak 45 képviselővel rendelkeznének a parlamentben, és még a Progresszív Szlovákiával és a KDH-val kiegészítve sem tudnának kormányt alakítani. Ennek az öt pártnak 74 képviselője lenne a parlamentben. A jelenlegi parlamenti ellenzék, a Hlas, a Smer és a Republika együtt szűk, 76 mandátumos többséggel rendelkezne. (mi, TASR, dennikn.sk)

Read More

Post Comment