Search by category:
Egyéb kategória

Az ukrajnai háború a szlovák cégeket is kivérezteti

Pozsony |

Az ukrajnai háború a szlovákiai vállalkozók számára is egyre több gondot okoz. Több mint a felük vallotta be, hogy – a növekvő gyártási költségek és az ellátási láncok akadozása miatt – a háború közepes vagy súlyos hatással van az üzletmenetükre, egy részük pedig már kénytelen volt feladni a vállalkozását.

Az idei év elején a szlovákiai vállalkozások nagy része még azzal számolt, hogy a világjárvány fokozatos lecsengését követően, ha kisebb-nagyobb nehézségekkel is, de lassan visszatérhetnek a járvány előtti üzletmenethez. Ukrajna Oroszország általi, február végi lerohanása után azonban újra fordult a kocka. Egyes ágazatokban semmi remény a javulásra, épp ellenkezőleg, a magas infláció, a beszerzési árak növekedése és az ellátási láncok zavarai miatt a vállalkozások egy jelentős része rég nem látott kihívásokkal néz szembe. „A szlovákiai vállalatok alig 15 százaléka állítja azt, hogy az ukrajnai háború kitörése óta eltelt több mint három hónapban még nem érezte meg a háború negatív hatását. Ezzel szemben több mint a felük vallotta be, hogy a háború eddig közepes vagy súlyos hatással volt az üzletmenetükre” – derül ki a ČSOB bank és a Datank ügynökség felméréséből.

„A vizsgált ágazatok közül a szállítás és raktározás van a legrosszabb helyzetben: ezekben a megkérdezett vállalkozók csaknem tizedének már fel kellett függesztenie a tevékenységét, több mint a harmaduk pedig rendkívül súlyos következményekkel néz szembe, de a mezőgazdaságban, valamint a szálloda- és vendéglátóiparban vállalkozók is kritikusnak látják a helyzetet”

– nyilatkozta Marek Gábriš, a ČSOB vezető közgazdásza. A felmérés szerint jelenleg a vállalkozók tíz százaléka gondolkodik azon, hogy a problémák miatt felfüggeszti vagy bezárja a vállalkozását. Cégük eladását vagy átadását a megkérdezettek két százaléka fontolgatja. (mi, TASR)

Read More

Post Comment