Search by category:
Egyéb kategória

Egy komoly lehetőség

Különleges megyei és önkormányzati választás vár ránk.

A soron következő önkormányzati és megyei választás különleges. Részben amiatt, mert egy időpontban történik meg. Ám nemcsak ezért, hanem mert éppen az összevonásukkal olyan lehetőséget teremtenek, amilyet egyik korábbi megyei, illetve önkormányzati választás sem kínált. A mostani választási szerkezetben ugyanis a két kampány összekapcsolható. Sőt mi több, országos kampánnyá tehető. Az egyesült magyar pártnak pedig a jelen helyzetében mi sem volna nagyobb hasznára, mint egy lendületes, jól kivitelezett országos kampány.

A lehetőség részletei az alábbiak:

Az egyes települési önkormányzatok céljainak, ügyeinek egy jelentős része nyilvánvalóan megyei kötődésű. De akadnak köztük szintén nyilvánvalóan országos kötődésűek. Méghozzá nemcsak általánosan, hanem konkrét, nagyon konkrét ügyekben is.

Hasonlót állíthatunk a megyék mindegyikének és az egyes konkrét megyéknek a céljairól és ügyeiről. Nyilvánvalóan van fogalmuk róluk azoknak, akik ebben a világban dolgoznak. Az első lépésben tehát nekik kellene megrajzolni az ilyen érintkezési hálót a települési, a megyei és az országos közt. Ez a munka néhány területen már feltételezhetően zajlik. Bizonyára hallani fogunk róla a közeljövőben. A másik részét pedig mihamarabb el kell végezni.

Megjegyzendő, hogy legalább ugyanennyire érdekes lehet azoknak a céloknak, ügyeknek a sora, amelyeket ma még pusztán a sajátjukként látnak az egyes önkormányzatok és megyék. Ám feltételezhetően több minden közös bennük, vagy legalább is nagyon hasonló. Továbbá országos vonatkozásaik bizonyára úgyszintén vannak. Azokat pedig országosan is képviselni lehetne és kellene!

Mindebből pedig – és ez mondandóm veleje – össze lehetne állítani egy kétirányú kampánypiramist.

A piramis hegyén található az országos kampány a vezető politikusokkal. A közepén az esetleges megyei elnökjelöltek, és a képviselőjelöltek, az alján pedig a helyi polgármester- és képviselőjelöltek.

A kampány során az összes jelölt kifejti a közös mondanivalót. Persze a saját egyénije mellett, de kifejti. Méghozzá, ahol csak lehet, egymással összekötve. Az egyéni, a helyi, a megyei és az országos így összekapcsolódik minden egyes felszólalásban, a személyes beszélgetésekben, tömegtájékoztatási eszközökben (a helyiekben is), a szórólapok nagy részében, a plakátokban, szóval a kampány egészében.

Emódon a helyi jelöltek is megjelenhetnek az önkormányzatokat érintő megyei és országos problémák egyes megoldási javaslataival, ami nagyban növelné a tekintélyüket. Persze mindezt a sajátos helyi ügy vonatkozásában magyaráznák. A megyei jelöltek úgyszintén, valamint a legkülönfélébb helyi ügyek és célok megyei vonatkozásaival.

Az országos politikusok pedig – akár indulnak a mostani választásokon, akár nem, ez az akár nem most nagyon fontos – a kampányba az országos elképzelésekkel kapcsolódnának be. Méghozzá alaposan felkészülve, hogy minden egyes helyi fellépésükön demonstrálják: tisztában vannak az ottani legfontosabb helyi és megyei ügyekkel, célokkal, és országos szinten képviselni fogják őket. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy a vezetésnek az ország települési és megyei ügyeiben legfelkészültebb vezetésévé kell válnia. Ország és világ előtt láthatóvá kell tenniük, hogy ők a jobbak.

Össze lehet számolni a jelölteket, és azokat a választópolgárokat, akikkel ennyi jelölt találkozik, valamint azokat, akikhez eljut a szavuk. Még óvatos becslés szerint is több tízezer emberről van szó. A kevésbé óvatos szerint pedig ennél is számosabbról.

Amennyiben az országos üzenetek konkrétak lesznek, és világosan azonosítható, mindenki által érthető helyi ügyekhez kötődnek, akkor azt is felismeri a polgár, hogy személyesen érintik őt. Az országos képviselet támogatása tehát a saját konkrét helyi gondjaira is megoldást kínál.

Fontos megjegyeznünk, hogy itt önkormányzati és megyei választásról van szó, nem másról. Ebbe a kampányba nem szabad akármi egyebet belekeverni! Hiszen, hacsak valami rendkívüli nem történik, a figyelem erre a kérdéskörre irányul majd. A politikai közeljövőben ilyen lehetőség aligha adódik még egyszer. A soron következő parlamenti választás előtt biztosan nem. Egy esetleges előrehozott választás előtt pláne nem.

Ezt a kampányt persze a korábbiaknál alaposabban elő kellene készíteni. És az előkészületeket jó időben elkezdeni. Ahhoz, hogy a felvázolt kampánypiramis felépüljön, majd működjön, időben össze kell kapcsolni minden egyes szintjét és elemét, mind a személyek, mind a programok tekintetében. Ezért a jelöltállításhoz és a kampány előkészítéséhez mihamarabb hozzá kellene fogni. Ha működni fog, akkor minden szint és jelölt jól jár. Az országos is! De persze el is lehet rontani. Ezt nem árt szem előtt tartani.

Mondandóm elejéhez visszatérve: a mostani választási szerkezet egyedülálló lehetőséget kínál a párt országos tekintélyének és népszerűségének megemelésére. Ne feledjük, a korábbi önkormányzati, illetve a megyei választások sikerei érdemben nem emelték meg az egyesült párt, illetve az elődpártok országos népszerűségét! Ahhoz nyilvánvalóan színvonalas országos kampány is kell. Hát most esély nyílik rá.

Amint már jeleztük, még egy ilyen lehetőség aligha lesz.

Az írás a Kisebbség, politika, közélet című 2022. június 3–4-én lezajlott workshopon elhangzott előadás szerkesztett változata, és A szlovákiai magyar társadalom változásai az utóbbi 100 évben, különös tekintettel a mindennapi kultúrára című APVV-20-0336 projekt keretén belül készült.

Read More

Post Comment