Search by category:
Egyéb kategória

Barangolás és felfedezés a levéltárban

Vágsellye |

Közel 400 gyerek volt kíváncsi a vágsellyei levéltárra a levéltárosok ünnepe alkalmából szervezett nyílt napokon.

Világszerte június 9-én ünneplik a nemzetközi levéltári napot, amelyet a Levéltárak Nemzetközi Tanácsa vezetett be a tanács 1948. évi megalapításának tiszteletére. A Nagyszombati Állami Levéltár Galántai Fióklevéltára Vágsellye Székhellyel 2004-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, azóta tart rendszeresen nyílt napokat ebből az alkalomból.

A rendezvény idén a Vágsellye tegnap és ma címet kapta. Szekeres Kovács Judit, az intézmény vezetője lapunknak elmondta, a rendezvény fő célja, hogy az embereknek megmutassák, a levéltár nem csak egy irattár vagy könyvtár, ahogy sokan nevezik.

„Szeretnénk felhívni a lakosok figyelmét azokra az értékes iratokra, amelyeket itt őrzünk, örülünk, ha betekintenek az itt folyó munkába, valamint a levéltárnak otthont adó kastély épületét, történetét is szeretnénk bemutatni. Minden ősszel új kiállítást nyitunk meg, amely a levéltári nyílt napokkal zárul” – fogalmazott.

Az érdeklődők tehát megtekinthették a Gazdaság a régióban című kiállítást, de egy kisebb tárlatot is készítettek a levéltár munkatársai Vágsellye tegnap és ma címmel a rendezvény idejére.

„Olyan vágsellyei épületeket mutattunk be, amelyeknek az idők során változott az arculatuk, vagy a funkciójuk, illetve olyan épületekről láthattak felvételeket a látogatók, amelyek már nem léteznek. Az egyik ilyen például a rituális zsidó fürdő, vagyis mikve, amely a mai Andrea Shop helyén működött egykor” – egészítette ki Szekeres Kovács Judit. A rendezvényre a helyi és környékbeli iskolásokat, óvodásokat hívták meg, akiknek reggeltől délutánig tartottak tárlatvezetést és interaktív foglalkozásokat, például óriáskirakót a legkisebbeknek. Az iskolásoknak érdekes feladatokkal készültek, például levéltári dobozokat kellett összeállítaniuk. A legügyesebbeket apró ajándékokkal díjazták.

„Minden látogató elismerő oklevelet kapott részvételért, illetve azért, mert bevezettük őket a levéltári munka rejtelmeibe. Az oklevelet saját maguk tölthették ki lúdtollal és pecsételhették le viaszpecséttel és tipáriummal, vagyis pecsétnyomóval. Közismert, hogy a levéltárunkban megtalálható egy 17. századi jegyzőkönyvben szereplő bejegyzés a boszorkányüldözésről, amelynek bemutatása mindig nagy sikert arat, így volt ez most is” – részletezte.

A nyílt napokon mintegy 400 gyerek vett részt az óvodásoktól a középiskolásokig, néhány csoportot már az előző héten fogadtak a levéltárban, hogy minden érdeklődő részt vehessen a rendezvényen. A levéltár vezetője szerint az elmúlt tíz évben idén volt a legtöbb érdeklődő.

Read More

Post Comment