Search by category:
Egyéb kategória

Félmillió liter szennyvíz ömlik a Sajóba naponta

A Szövetség a pozsonyi környezetvédelmi minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján követelte, hogy a Sajó folyót ért környezeti katasztrófát mihamarabb számolják fel az illetékes hatóságok.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, közel négy hónapja ömlik a rendkívül mérgező bányavíz a közép-szlovákiai Sajó folyóba.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke elmondta, 11 ezer aláírást gyűjtöttek az alá a petíció alá, amellyel a Sajó megvédésére szólítanak fel. Bírálta a környezetvédelmi minisztert, Ján Budajt (OĽaNO) aki szerinte nem foglalkozik a problémával. „A tárcavezető úr inkább medvevédelmi miniszter, mint környezetvédelmi” – mondta. Arról is beszélt, hogy a kormánypárti politikusok által publikált videó, amelyben az látható, mintha jelentősen csökkent volna a szennyezés, nem a valóságot mutatja, a mérgező anyagok továbbra is a folyóba ömlenek.

Orosz Örs, a Szövetség Összefogás-platformjának elnöke élesen bírálta a Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi minisztert, „A szlovák államigazgatás átaludta a tavaszt” – mondta Orosz, és hozzátette, két hónapig annak ellenére nem történt semmi, hogy több országból is megoldási javaslatok érkeztek. „Félmillió liter szennyvíz ömlik a folyóba naponta” – mondta.

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, korábbi környezetvédelmi miniszter arról beszélt, az illetékes állami szervek, így a környezetvédelmi és a gazdasági tárca egymásra mutogatott a katasztrófa elhárítását illetően. „A Sajó egy értelmetlen kompetenciaharc áldozata lett” – mondta, majd arról beszélt, hogy az OĽaNO és az SaS kormánypártok vitájában a folyó ügye háttérbe szorult. A bányák a Richard Sulík SaS-elnök által vezetett gazdasági minisztériumhoz tartoznak, míg Budaj (OĽaNO) a környezeti tárcát vezeti. Az SaS és az OĽaNO között pedig hosszabb ideje feszültség van.

Read More

Post Comment