Search by category:
Egyéb kategória

Ehhez hasonlót még sosem fotóztak a világűrben – nem értik, hogy jöhetett létre

A különleges képződmény a Nemzetközi Űrállomás egyik ablakán jelent meg, Szergej Vlagyimir Korszakov űrhajós fotózta le.

Az asztronauta a Nemzetközi Űrállomás ablakán egy jégvirágra lett figyelmes. A férfi szerint a felvétel elkészítése után még 24 órán keresztül látható volt a képződmény. A szakértők szerint ez az első fotó, amin az látszik, hogy jégkristályok csapódtak ki az űrben.

Space frostwork on @Space_Station window#ISS pic.twitter.com/dOXimzkOmn— Serg.Korsakov (@SergKorsakov) May 23, 2022

A Nemzetközi Űrállomás ablakai többrétegűek, a rétegek között pedig hézagok is vannak, a képen pedig nem látni, hogy a jég a belső falon, a rétegek között vagy kívül keletkezett. Az eset feltárását az is lassítja, hogy a jégvirág az űrállomás orosz blokkjában keletkezett, és jelenleg a háborús helyzet nehezíti a kommunikációt.

Dr. James Lea, a Liverpooli Egyetem gleccserkutatója szerint a jégvirág formája arra utal, hogy a felületet minden irányból egyenlő mértékű hőhatás érte. Dr. Tom Whale, a Warwicki Egyetem szakértője szerint pedig vízgőz kerülhetett az ablaküveg rétegei közé, vagy nedvesség szivároghatott oda az űrállomásról, emiatt az ablak és az állomás érintkezési pontjánál az ablak melegebb lehetett, mint a közepe, így csapódhatott ki a jég.

Jelenleg azonban még nem született egységes válasz azzal kapcsolatban, mi állhat az űrbéli jégvirág hátterében.

(femina.hu, cszs)

Read More

Post Comment