Search by category:
Egyéb kategória

31 millió euróból épülnek meg a NATO-katonák befogadására szolgáló szálláshelyek

Jelenleg 1089 szövetséges katona tartózkodik Szlovákiában a megerősített NATO-jelenlét részeként – tájékoztatott a védelmi minisztérium szóvivője, Martina Kovaľ Kakaščíková.

Az Egyesült Államokból összesen 354, Németországból 275, Csehországból 246, Hollandiából 111, Szlovéniából pedig 103 katona érkezett Szlovákiába.

Szliácson és Lesten előreláthatólag 2022 végére növelik a szálláshelyek kapacitását, így teljesíteni lehet azt a célkitűzést, mely szerint 3000 külföldi katonát fogadhat be országunk.

A kormány több mint 31 millió eurót különített el ezen létesítmények megépítésére. A NATO úgynevezett megerősített előretolt jelenlétét (eFP) eredetileg a Krím annektálására való válaszként hozták létre.

Az eFP székhelye Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban van, azonban Oroszország Ukrajna ellen indított támadását követően a szövetség tagállamai megállapodtak abban, hogy a NATO teljes keleti szárnya mentén – belértve Romániát, Bulgáriát, Magyarországot és Szlovákiát – újabb harccsoportokat alakítanak ki.

Read More

Post Comment