Search by category:
Egyéb kategória

Sulík Matovič nélkül békülne, Heger azonban hátsó szándékot sejt

Pozsony |

Az SaS bármikor készen áll tárgyalni az új koalíciós szerződés javaslatáról – áll Richard Sulík (SaS) gazdaság miniszter Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőnek címzett levelében. A miniszterelnök leszögezte, igyekezni fog megoldást találni a koalíciós válságra, a liberális párt elnökének eljárása azonban szerinte arról árulkodik, hogy megegyezés helyett a kampány útjára lépett.

Sulík hétfőn írásban is tájékoztatta a miniszterelnököt a párt Országos Tanácsának múlt heti döntéséről, amely szerint augusztus végéig új koalíciós szerződés elfogadását kérik, ellentétes esetben kilépnek a kormányból. „Tisztelt kormányfő, kedves Edo” – Sulík ezzel indította a személyes hangvételű levelet, melyben közölte Hegerrel, hogy pártja szeretne a koalíció tagja maradni, de a felsorakoztatott indokokra hivatkozva kénytelenek lesznek távozni, ha nem történik változás. „Hangsúlyozni szeretném, hogy az SaS számára prioritás, hogy a kormánykoalíció részeként folytassa a munkát. Úgy, mint eddig azonban nem folytathatjuk és nem is fogjuk” – jelentette ki Sulík. Kiemeli, a kormányra és a koalícióra konfliktusforrásként tekint a közvélemény, az együttműködést pedig a koalíciós szerződés rendszeres megsértése kíséri. „A fasisztákkal való szövetkezés, az államháztartás felelőtlen kezelése, a jogalkotási folyamat elvének ismételt megsértése, a fontos állami szervek és hivatalok megüresedett pozícióinak könnyelmű be nem töltése, illetve a durva hazugságok, a koalíciós partner folyamatos támadása és sértegetése már túlment a lehetséges együttműködés határain” – sorolta.

Matovič nélkül

A levélben megjegyezte, a fő probléma Igor Matovič (OĽaNO), úgy véli, épp ő testesíti meg a kormány és a koalíció legfőbb problémáit. „Elfogadhatatlan számunkra, hogy Igor Matovičcsal közös kormányban maradjunk” – folytatja. Megjegyzi, tisztában vannak azzal, hogy nem diktálnak a koalíciós partnereknek, de egy 6%-os pártnak is joga van távozni a koalícióból, ha erre nyomós oka van. „A szélsőséges pártokkal sem nyilvánosan, sem rejtetten nem akarunk, és nem is fogunk kormányozni. Határozottan visszautasítjuk azonban azokat az állításokat, melyek szerint megdöntjük a kormányt. A távozásunkkal nem borul Eduard Heger kormánya” – tette hozzá.

Az OĽaNO képviselői többször utaltak rá, hogy a liberális párt mindössze 6%-ot szerzett az előző választás idején, ehhez képest olyan elvárásokat támaszt a többi kormánypárttal szemben, mintha sokkal nagyobb mandátummal rendelkezne. Az SaS reméli, Hegernek az elsődleges célja az, hogy a koalíció tovább folytassa. A múlt heti bejelentésen egyébként Sulík azt mondta, a levél már a konkrét feltételeket fogja tartalmazni, melyek mentén el tudják képzelni az új koalíciós együttműködést, és nem zárta ki azt sem, hogy például a pedagógusok fizetésemelése is szerepelni fog a követelmények között. A nyilvánosságra hozott küldeményben azonban mindössze egy feltételt fogalmaznak meg – a pénzügyminiszter távozását a kormányból. „Ez a levél nem a követelményeink összefoglalása” – mondta Sulík a keddi sajtótájékoztatón arra utalva, hogy a levél tárgya a koalícióból való kilépés megindoklása volt, és egyben felvázolták, milyen körülmények között tudják elképzelni az új megállapodás lefektetését – céljuk ugyanis a választási időszak kitöltése. Élesen bírálta Matovičot, aki szerinte a koalíció problémáinak 90 százalékáért felelős. „Szégyen egy kormányban ülni vele” – folytatta azzal, hogy Matovič miatt mondták fel a koalíciós szerződést. Cáfolta, hogy kampányt indítottak volna, épp ellenkezőleg, tárgyalni szeretnének.

Felemás üzenet

Heger a Facebookon reagált Sulík levelére, miután az SaS vezetője ugyanezen a platformon nyilvánosságra hozta a dokumentumot. „Meglepett, hogy a személyes levelet, amelyet ma a Signal alkalmazáson keresztül kaptam Richard Sulíktól, később a közösségi hálón is nyilvánosságra hozta. Azért is lepett meg, mert Richard azt mondta, az állásfoglalást személyesen adja át” – közölte Heger, majd hozzátette, szokatlannak tartja ezt az eljárást, mint ahogy azt is, hogy a médiából értesült a koalíciós szerződés felmondásáról. Úgy véli, Sulík ezen hozzáállása és a mód, ahogy értesíti a koalíciós partnereket a meghatározó döntésekről, arra enged következtetni, hogy nem a tárgyalóasztalnál szeretne megoldást keresni, hanem a jobb választási eredmény reményében, idő előtt elindított egy politikai kampányt. A Heger szerint nem ez a helyes lépés – tisztességtelen a koalíciós partnerekkel szemben és felelőtlen az emberekre nézve. „Ennek ellenére kormányfőként és emberként, akinek fontos Szlovákia jövője és demokratikus fejlődése, továbbra is igyekezni fogok megoldani a kormányválságot, hogy folytathassa a négyes koalíció” – zárta.

Sulík elmondta, sajnálja, ha Heger rossz néven vette a levél nyilvánosságra hozását, állítása szerint próbálta felvenni a kapcsolatot a kormányfővel, de nem járt sikerrel.  Hangsúlyozta, semmi olyan nem szerepelt a szövegben, amit korábban nem mondott ki, ezért nem feltételezte, hogy konfliktust szül a közzététele. A tárgyalás időpontját egyelőre nem tűzték ki, de Sulík egész nyáron Szlovákiában marad, hogy részt tudjon venni az egyeztetéseken, valamint a szerdai kormányülésen is igyekezni fog megnyitni a témát.

Végtelen szópárbaj

A bejegyzést Heger hétfőn este osztotta meg, melyhez több miniszter és parlamenti képviselő is hozzászólt. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter azt írta, Sulík a szabályok betartását kéri, de egyúttal ismételten megszegi a koalíciós szerződést. Ez alatt elsősorban a miniszteri poszton történő cserére irányuló követelést, valamint a belső kommunikáció nyilvánosságra hozását érti. „Nyilvánvaló, hogy ez már a folyamatban levő kampány, nem pedig a koalíció folytatására tett erőfeszítés” – véli Naď, akihez csatlakozik Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő is, aki szerint durva illetlenség az SaS részéről másodszor is a legerősebb kormánypárt elnökének távozását követelni. Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője annyit fűzött hozzá: „ahol akarat van, ott út is van”. Peter Cmorej (SaS) parlamenti képviselő szerint átlátszó Heger érvelése, nem igaz, hogy mindent a médiából tud meg. Azt kérdezi, miért nem fűzi bele a meséjébe azt is, hogy az Országos Tanács ülése alatt nagyjából 10 emberrel SMS-ezett.

Čaputová közbelép

Veronika Remišová (Za ľudí) felszólította az SaS-t és az OĽaNO-t, hogy a személyes ellentéteket a tárgyalások során orvosolják, ne pedig a médián keresztül. Hangsúlyozta, politikai civakodás helyett az emberek problémáira vár megoldást, főként most, amikor a járvány és az ukrajnai háború következményeivel is szembe kell nézniük. „Azt feltételeztem, hogy az SaS párt konkrét tárgyi vagy tartalmi jellegű követelményekre összpontosít, amelyek az emberek gondjainak megoldására vonatkoznak. Az SaS levele azonban csak pusztán személyes szintű követeléseket tartalmaz, így ezt a vitát az SaS-nek és az OĽaNO-nak a tárgyalások során kell rendezniük, nem a médiában és a közösségi hálón” – szögezte le Remišová.

Peter Pellegrini (Hlas) rövid megjegyzést tett közzé közösségi oldalán: „A következő választásnak Szlovákia jövőjéről kell szólnia, és nem arról, hogy valaki visszatér-e a hatalomhoz”.

A koalíciós válság kapcsán lépett Zuzana Čaputová államfő is, aki találkozóra hívta a miniszterelnököt, hogy megvitassák a kormányválságot. Erről a kormányhivatal tájékoztatta a TASR hírügynökséget. „A találkozó idejéről az időpont egyeztetése után tájékoztatunk” – közölték. Čaputová még a hétvégi Pohoda Fesztiválon jelezte, hogy tájékoztatást vár a kormányfőtől arra vonatkozóan, a kormányválság súlyosbodása esetén miként lesz biztosítva az alkotmányos szervek működése.

Read More

Post Comment