Search by category:
Egyéb kategória

A nyári szünetben látványosan nő a drogozás kockázata a fiataloknál

Pozsony |

A kábítószer-fogyasztást tekintve az európai uniós átlaghoz képest viszonylag jól áll Szlovákia – jelentette ki Zuzana Kamendy, a pozsonyi Kábítószerfüggők Rehabilitációs Központjának (CPLDZ) szakértője. Ivana Orlický, a központ terapeutája azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a nyári szünidő alatt jobb, ha résen vannak a kamaszok szülei.

Kamendy, a pozsonyi drogelvonó munkatársa a szerdai sajtótájékoztató elején megjegyezte, immár hagyomány, hogy a nyári szünidő elején tájékoztatnak a hazai kábítószerhelyzetről, ilyenkor ugyanis nem árt emlékeztetni a szülőket, hogy fokozott figyelmet szenteljenek a megelőzésnek. A szakember elsőként ismertette a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) által készített és a hetekben nyilvánosságra hozott kábítószer-jelentés fő megállapításait. „Az idei kábítószer-jelentés kivételes, az előző évek kiadásaihoz képest” – mondta arra utalva, hogy az aktuális kiadvány már a koronavírus következményeire is reflektál, tehát már a 2020-as és a 2021-es év adatait is tartalmazza és magába foglalja, hogy milyen hatással volt az európai droghelyzetre a koronavírus-járvány.

Kannabisz és gyógyszer

A kábítószerek elérhetősége és használata továbbra is magas szinten van az Európai Unióban, bár az országok között jelentős különbségek mutatkoznak. „Szlovákia az EU többi tagállamához képest egész jól áll” – tette hozzá. A jelentésből kiderül, a becslések szerint az Európai Unióban a felnőttek (15 és 64 év közöttiek) 29%-a, vagyis körülbelül 83,4 millió fő használt már tiltott kábítószert, köztük több férfi (50,4 millió), mint nő (33 millió). Ismételten beigazolódott, hogy a kannabisz a legszélesebb körben fogyasztott kábítószer – a szakértő szerint, ez már évek óta így van, az adatok pedig arról árulkodnak, az unióban több mint 22 millió embernek van tapasztalata ezzel a szerrel. Kamendy figyelmeztetett, a kutatás során azt vizsgálták, az életük során fogyasztottak-e kannabiszt, tehát nem a rendszeres fogyasztók számát tükrözi a fenti adat.  A második leggyakrabban használt kategóriába a stimulánsok tartoznak (kokain, amfetamin vagy metamfetamin). Az opiodiok használatának elterjedtsége alacsonyabb az előző két kategóriához viszonyítva – körülbelül egymillió európai használt heroint. Hangsúlyozta, a kockázatokat tekintve különösen veszélyes szerekről van szó – ezek okozzák a tiltott kábítószer-használatnak tulajdonított legtöbb ártalmat. Ezt igazolja az is, hogy gyakran más anyagokkal kombinálva a bejelentett halálos kimenetelű túladagolások háromnegyedében játszottak szerepet 2020-ban az EU-ban.

Ami a trendeket illeti, a kábítószer-problémákkal küzdők többsége általában többféle pszichoaktív anyagot használ. Az elmúlt években közkedveltté vált a gyógyszerek társítása különböző drogokkal. A specialista szerint a járvány idején egyfajta innovációra került sor a kábítószerpiacon, ami az előállításra, szállításra és kereskedelemre egyaránt hatással volt. A járvány során a szállítmányok nagy része a hajóközlekedésre korlátozódott, ezért átmenetileg csökkent a behozatal. „Ebből kifolyólag az Európai Unió is jelentős előállítóvá vált” – mondta. Ezt alátámasztja az is, hogy az EU-ban 2020-ban több mint 350 drogelőállító létesítményt számoltak fel. Megjegyezte, az utóbbi évekhez képest egyre több különféle – gyakran nagy hatásfokú vagy tisztaságú anyag – vált általánosan széles körben hozzáférhetővé. Ez minden kábítószerre érvényes, beleértve a kannabiszt is.

Jobb az átlagnál

„A szlovákiai helyzet egyáltalán nem rossz” – értékelte a hazai mutatókat. Emlékeztetett, az utolsó nagy lefoglalás 2020-ban volt Nyitra mellett, amikor 1,5 tonna metamfetamint foglaltak le a hatóságok. Ami a hazai felhasználókat illeti, a lakosság 1%-ának (15–64 év között) van tapasztalata a stimulánsok fogyasztásával, az opioidok esetében lényegesen alacsonyabb arányról van szó, a szakértő szerint ez kevesebb mint ezer embert érint. A legfrissebb adatok azt mutatják, Szlovákiában a lakosok 17%-ának van tapasztalata a kannabisszal, ami jóval alacsonyabb az uniós átlagnál (27%). Kamendy rámutatott, azokról van szó, akik legalább egyszer kipróbálták a könnyű drogot, a rendszeres fogyasztók aránya ennél is alacsonyabb. A fiatal generációval kapcsolatban közölte, a közvélemény-kutatások alapján a fiatalok 29 százalékának van tapasztalata alkoholfogyasztással, nagyjából a megkérdezettek 40%-a számolt be arról, hogy kipróbálta a dohányzást. Összehasonlításképp elmondta, a felnőtt lakosság esetében körülbelül 70% aktívan fogyaszt alkoholt, s 30% körül van a rendszeresen dohányzók aránya.

Fiatalság, bolondság

A középiskolások körében a leg- gyakrabban fogyasztott tiltott szer a kannabisz – 40 százalék mondta azt, hogy legalább egyszer már kipróbálta. Úgy véli, fontos kiemelni, hogy a legtöbb esetben kísérletezésről van szó, tehát közel sem a rendszeres felhasználókról. A 2. helyen a szintetikus drogok szerepelnek (MDMA, ecstasy), majd pedig 9%-kal a hallucinogén anyagok következnek.

A szakértő az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) 2020-ban gyűjtött adataiból kiindulva elmondta, a leggyakrabban a stimulánsok (43%) okozta függőség miatt fordultak szakemberhez, viszonylag sokan (22%) vannak azok is, akik a kannabinoidok és opioidok miatt kérnek orvosi segítséget. A gyógyulás útjára lépő heroinfüggők aránya 20%, a gyógyszerfüggőké pedig 2-3%. Az első csoportot Kamendy szerint körülbelül 1200-1300 személy alkotja, ami nem számít soknak. Ivana Orlický, a központ terapeutája a fiatalokra és a megelőzésre fektette a hangsúlyt. Kiemelte, elsősorban a felső tagozatos és középiskolás diákok tartoznak a rizikós csoportba – 13 éves kortól egészen az érettségizőkig. Hangsúlyozta, a legveszélyeztetettebb korosztályról van szó, már csak azért is, mert a nyári szünidő alatt épp ők rendelkeznek a legtöbb szabadidővel. A másik oldalon ez az az életszakasz, amit leginkább a kíváncsiság és a kísérletezés jellemez, miközben épp ekkor a legbefolyásolhatóbb valaki. Orlický a szülőkhöz szólt, akik szerinte saját hozzáállásukkal minimalizálni tudják a kábítószerrel való ismerkedést. Kiemelte, a szülő saját magatartásával és állásfoglalásával fontos példát mutathat a gyermekének.

Tabuk nélkül

Fontosnak tartja, hogy a szülők nyíltan beszéljenek ezekről a dolgokról, s véleménye szerint jó lenne, ha a vakáció előtt bevezetnének egyfajta kötelező kört, amikor a gyerekekkel nyíltan elbeszélgetnek a kábítószerek témájáról. „Előítéletek nélkül, alátámasztott információkkal” – a terapeuta szerint ez azért is fontos, mert a fiatalok ügyesen tájékozódnak az interneten, az elérhető információhalmaz azonban hatalmas, és gyakran félrevezető adatokra bukkannak. Kitért arra is, a szünet elrajtolásával a diákok gyakran szülői felügyelet nélkül maradhatnak, s nem elhanyagolható az sem, hogy ebben az időszakban kezdődik a marihuánatermés betakarítása is. „Nagy probléma, hogy a kábítószer valóban könnyen elérhető” – tette hozzá.

Kiderült az is, a gyakorlat azt mutatja, hogy leg- gyakrabban épp a barátok kínálják az első lehetőséget a drog kipróbálására. A szakember meggyőződése, hogy a külső tényezők ellenére nagyon sokat tehetnek a szülők, akik nagyban befolyásolhatják a gyerek döntését arra vonatkozóan, kipróbál-e valamilyen tiltott szert. Gyakori kockázati faktornak számítanak azok a felnőttek, akik dohányoznak, alkoholt vagy kábítószert fogyasztanak.

A szülőknek nem ártana elkerülni a gyakori veszekedéseket és a káros szerek fogyasztását. Azt tanácsolta, figyeljenek oda a viselkedésbeli változásokra – árulkodó jel lehet, ha az italfogyasztás, dohányzás, kedvetlenség, fáradtság és hangulatingadozás. Mindemellett a hazudozás, kései kimaradás, valamint a szokatlan tárgyak is utalhatnak kábítószer-fogyasztásra. Ide tartozik például a dohánypapír, műanyag zacskó vagy speciálisan kialakított műanyag palack. Hasznosnak tartja a gyerek baráti körének megfigyelését, valamint, ha részmunkából származó saját bevétellel rendelkezik, nem árt ellenőrizni a pénzáramlást.

Az egész napos aktív program biztosítása szintén hozzájárulhat a tiltott szerek elkerüléséhez. Gyanú esetén otthon, kezelőorvosnál vagy specializált központban is lehet drogtesztet végezni. Orlický azonban hangsúlyozta, a pozitív minta nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott gyerek kábítószerfüggő. A leszokásban az elvonók gyógykezelései segíthetnek, illetve pszichiáter felkeresésére is van lehetőség.

Read More

Post Comment