Search by category:
Egyéb kategória

Perzselő kánikula – a riasztás a Komáromi, a Dunaszerdahelyi és a Galántai járást is érinti!

Mutatjuk, mely járásokat érinti még.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) keddre elsőfokú figyelmeztetést adott ki Pozsony, Nagyszombat és Nyitrai megyére, Besztercebánya megye déli járásaira, valamint Kassa és Trencsén megye egyes területeire. 13 és 18 óra között több helyen is 33 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet.

„A magas hőmérséklet potenciális veszélyt jelent az egészségre, és tüzek kialakulásához vezethet” – figyelmeztetnek a meteorológusok.

Ilyen forróságban legalább másfél-három liter folyadékot kell inni naponta, a gyerekeket gyakran kell itatni. Legfeljebb a kora reggeli és a késő délutáni órákban ajánlatos a napon tartózkodni. A magas hőmérséklet a szervezet túlmelegedését és egészségügyi komplikációkat okozhat. A szakemberek azt tanácsolják, a szabadban viseljünk megfelelő fejfedőt, napszemüveget, és használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet.

Pozsony |

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) másodfokú hőségriasztást adott ki szerdára, az előrejelzések szerint az ország déli részén helyenként a 38 Celsius-fokot is meghaladhatja a nappali hőmérséklet. A szakértők szerint a jelenlegi hőséghullám az elmúlt évek egyik legrosszabb hulláma lehet.

„És mikor életünk egyik legforróbb nyarában sülünk meg, gondoljunk arra, hogy ez lehet a maradék életünk egyik leghűvösebb nyara” – figyelmeztetett június elején a közösségi hálón Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, aki szerint egy forró, száraz nyárra kell készülni. Hangsúlyozta, a nyári átlag akár 2 fokkal is meghaladhatja a megszokott értéket, a csapadék pedig „különösen Közép-Európa felett csökken”. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársai szintén elővigyázatosságra intenek, az elkövetkező napokban ugyanis az ország különböző részein 36 fok fölé szökhet a hőmérő higanyszála. Az intézet keddre elsőfokú riasztást adott ki, mely Szlovákia nyugati, déli és középső részét érinti. A szakértők szerint kedden 13 és 18 óra között a hőmérséklet 33 és 34 fok között mozog majd, a hét másik felében azonban már a 36 fokos hőséggel is meg kell küzdenünk. Szerdára másodfokú riasztás van érvényben, a meteorológusok szerint Nyugat-Szlovákiában és Dél-Szlovákiában lesz a legveszélyesebb a helyzet, így ezekre a régiókra adták ki a figyelmeztetést, de a többi járásban is maradt az egyes szintű riasztás. Kivételt képez az ország északi része, ahol a meteorológusok szerint nem kell tartani a rendkívüli időjárási viszonyoktól.

Pokoli hőség

Norbert Polčák, az intézet meteorológusa lapunk érdeklődésére elárulta, nagy a valószínűsége, hogy csütörtökön az egyes déli járásokra harmadfokú riasztást adnak ki. „A levegő hőmérséklete legalább a hét végéig magas marad. Csütörtökön várható a legmagasabb hőmérséklet. Szlovákia északi hegyvidékein 30, délen 38 fok körül alakul a hőmérséklet” – tette hozzá Polčák, aki nem zárta ki, hogy az adott dátumot tekintve megdőlhet a hőségrekord az egyes mérőállomásokon. Kérdésünkre, eléri-e a 40 fokot a maximális hőmérséklet, azt válaszolta, a július 18-án elérhető előrejelzések alapján feltehetően csütörtökön lesz a legmelegebb – ekkor körülbelül 38 fokig melegszik a levegő. Arra, hol lesz a legmelegebb határozott választ kaptunk – délen és az alacsonyan fekvő völgyekben. „A valószínűségi előrejelzési modellek szerint legalább a hét végéig nagyon meleg lesz. Az időjárás további alakulása a szélhelyzet alakulásától függ, amit a mai előrejelzési modellekből hosszabb időre nem lehet megbízhatóan megbecsülni. Hőhullám elméletileg a nyár folyamán bármikor előfordulhat, kivételesen még szeptember elején is” – nyilatkozta lapunknak Polčák.

Túlhevült Európa

Az imeto.sk portál szerint a következő napokban Európában extrém hőségre kell számítani. A weboldalon kitérnek arra is, múlt héten Portugáliában a hőség elérte a 47 fokot, de rendkívül meleg volt Franciaországban és Spanyolországban is, ahol erdőtüzek alakultak ki. Jelenleg Sevilla az egyik „legforróbb” európai város, ahol az egymást követő 8 napban 41 foknál is melegebbet mértek. „Mától Közép-Európában is megnövekszik a hőmérséklet, így Szlovákiában is nagyon meleg lesz. Területünkön a hét közepén tetőzik a hőség, valószínű, hogy 35 Celsius-fok fölé, a legmelegebb helyeken pedig szerdán 37 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet” – áll a szakportál előrejelzésében. A szakemberek attól tartanak, a hőséghullám elhúzódhat, és Európa-szerte akár 20 napnál is tovább tarthat a rekkenő hőség. „A közelgő hőség súlyossága így a 2003-as rekordszintű hőhullámhoz hasonlítható. Francia és svájci tudósok tanulmányai szerint akkoriban 70 ezren haltak meg a példátlan hőhullámban” – tették hozzá.

Óvintézkedések sora

A szlovák rendőrség csatlakozott a meteorológusok felhívásához, egy humoros illusztráció segítségével igyekeznek üzenni a lakosoknak, hogy felelősségteljesen viselkedjenek a kánikula során. „Ha autóval közlekednek, legyen elegendő folyadék és gyakrabban tartsanak szünetet. Ha hosszú útra készülnek, pihenjenek előtte és úgy tervezzék az útvonalat, hogy elkerüljék a torlódást” – írják a közösségi oldalon, valamint hangsúlyozzák, hogy gyereket és kutyát se felejtsünk a felforrósodott járgányban. Emlékeztettek, nemcsak az idősek, de a gyerekek esetében is fontos, hogy a lehető legrövidebb ideig tartózkodjanak a tűző a napon. Javasolják, a kültéri tevékenységeket a reggeli vagy az esti órákban hajtsuk végre, illetve kerüljük az alkohol- és koffeinfogyasztást. A külügyminisztérium a TASR hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában a horvátországi erdőtüzekre vonatkozóan adott ki figyelmeztetést. „A forró nyári napokon fokozott a tűzveszély, különösen a tengerparti területeken. Tűz esetén javasoljuk a horvát rendőrség és tűzoltók utasításainak betartását” – tájékoztatott a külügyi tárca.

Kiszárad minden

Az SHMÚ heti értékelésében aggasztó adatokat közölt a szárazság kapcsán: „A légköri csapadék éves rezsimjében a nyári hónapok azokhoz a hónapokhoz tartoznak, amikor a legtöbb csapadékot regisztrálják. Ez a csapadéknövekedés azonban idén nem következett be” – közölte az intézet. Hozzátették, a nyári hónapokban rohamosan nő a csapadékhiány – szeptember elsejétől július 17-ig 60%-kal kevesebb eső esett az adott időszakhoz képest, ami statisztikai szempontból „rendkívüli, sőt extrém csapadékhiányt jelent”. Az intézet szerint épp a déli régiókat gyötri a legnagyobb szárazság. Az aszály a talajt sem kíméli, mint kiderült, Szlovákia területének 55%-át extrém szárazság sújtja, enyhébb szárazságot pedig az ország területének 98 százalékában tapasztalunk.

Read More

Post Comment