Search by category:
Egyéb kategória

Korčok felszólította a Slovan és a Ferencváros rajongóit, viselkedjenek kulturáltan

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter mindkét csapat szurkolótáborát kulturált megnyilvánulásra szólította fel.

„Ne vegyítsük bele a politikát, hiszen minden ember saját véleményt alkothat” – reagált a külügyminiszter a szerda esti Slovan–Ferencváros mérkőzésen megjelenő, Szlovákia legitimitását megkérdőjelező feliratokra.

„Arra kérek minden szurkolót, egyik és másik oldalról is, hogy mutassák meg, hogy tisztában vannak vele, hogyan fejezzék ki az érzelmeiket kulturált módon” – zárta gondolatait a miniszter.

1:2-re kikapott a Ferencváros a Slovantól a BL-selejtező 2. fordulójának első meccsén szerda este a Groupama Arénában.

Ahogy az várható volt, a csapatok bemutatásánál Holman Dávidot, a Slovan egykor az FTC-ben is megfordult játékosát füttyszó fogadta a ferencvárosi B-középtől, a többi pozsonyi játékos névsorolvasása azonban nem váltott ki belőlük különösebb érzelmet.

Még javában zajlott a bemelegítés, amikor – 20 perccel a kezdőrúgás előtt – a vendégszektor mintegy felét elfoglaló égszínkék drukkerek levonultak a lelátóról. A sajtópáholytól kezdve a feketébe öltözött zöld katlanig mindenki a szomszédjától próbálta megtudni, mi történhetett. (A legtöbben arra vetettek, így köszöntötték az egyetlen – továbbra is a helyén ücsörgő – olyan pozsonyi szurkolót, aki 30 éve is kilátogatott az Üllői útra a két csapat európai kupameccsére. A poénosabbak szerint pedig csak nem szerették volna meghallgatni a Nélküledet.) Nyolc előtt 5 perccel végül visszatértek a helyükre a társai is.

A csapatok bevonulásakor a ferencvárosi B-közép egy élőképpel nyitott a lelátó teljes szélességében: Nem felejtünk 1992, állt össze a felirat.

Három percet kellett várni az első pozsonyi füstbombára és hanggránátra, amire (szerencsére) a másik oldalon sima szurkolás volt a válasz. Ez többször is előfordult a meccs folyamán, szalonképtelen Slovan-rigmusokra hangos(abbá váló) buzdítás volt a reakció.

Magát a meccset a Slovan kezdte jobban, Kucka szabadrúgásánál Dibusznak nagyot kellett védenie, és  Medveděv smétlésénél is nagyot sóhajtott a hazai tábor, ahogy a labda a hosszú sarok mellett ment el. A válasz a 10. percben jött, egy beivelés után Zachariassen kapufát fejelt.

Az újabb tíz perc klasszikus mezőnyjátékkal telt, ennek Tokmac remek lövése vetett véget, amit Chovan tornázott szögletre. 

A 30. percben egy Slovan-kontra után kisebb tömegjelenet alakult ki a szögletzászlónál, de az ivószünet mindenkit lehiggasztott. Érdekes módon a vendégdrukkerek azt sem vették zokon, hogy néhány másodpercre megjelent velük szemben a lelátón egy nem túl baráságos üzenet (Lopott föld, lopott szimbólumok, történelemnélküliség, b… meg, Szlovákia). 

Traoré 36. percben megeresztett lövése gólt érdemelt volna, de az égszínkek támadásaiban is volt – inkább kisebb, mit nagyobb – veszély.

Gól azonban nem született egyik oldalon sem (ellenben pár görögtűz hazai részről is előkerült).

A második félidő is tűzijátékkal indult, piros-fehér-zöldre festették saját szektorukat a leghangosabb fradisták. A játék kevésbé volt parádés, amit jól jelez, hogy egy kiharcolt Fradi-szögletért is hangrobbanás volt a válasz. A sok totojázásra pedig az első füttyszó a 66. percben.

Az unalomból a meccs első szépen végigvitt akciója ébresztette fel a telt házas Groupama Arénát, Zachariassennek elég volt bepasszolnia a labdát az üres kapuba – 1:0. A lelátón azonnal fergetegessé vált a hangulat.

A Fradi-előny azonban gyorsan semmissé vált, előbb Kasja egyenlített, majd Barszagjan szépségdijas csavarással beállította az 1:2-es végeredményt. A Slovan-tábor extázisban tört ki, a ferencvárosi elhallgatott — majd a ráadás 5. percében sztkozódott egyet, amikor a kapufa mentette meg a góltól a vendégeket. 

Sikerük azt jelenti, a Fradinak óriási bravúrra lesz szüksége jövő héten Pozsonyban.

Read More

Post Comment