Search by category:
Egyéb kategória

Zamatos bor és jó zene a kürti pincék hűvösében

Kürt |

Harmadik alkalommal nyitották meg a kürti borospincéket a látogatók előtt, a szombati rendezvényen a Kürti Hegyközség huszonnyolc borásza mutatkozott be. Párakapuknál, ivóvizes kutaknál frissülhettek fel a vendégek, így a tikkasztó hőség ellenére kellemes környezetben telt a kóstolóval egybekötött bortúra. A borospincékhez, kézműves árusokhoz vezető földutat folyamatosan locsolták a tűzoltók.

Így teljes, kerek az egész”

Két csallóközi nyugdíjas amatőr borszakértővel találkoztunk, miután egy autóbusznyi vendéggel felkaptattunk a szőlőhegyre. Ők nem sokkal a déli kapunyitáskor érkeztek, és nyakukban a kóstolópoharakkal, zsebükben a kóstolójegyekkel már több pincéhez ellátogattak. „A borospincék tulajdonosai remek vendéglátók, és a lankákon lassan beérő szőlőfürtökben is volt időnk gyönyörködni kóstolgatás közben. Remek, családias a hangulat, amit a zene még teljesebbé tesz, így érik össze a bor és a szőlőhegy hangulatának zamata” – nyugtázzák az idős látogatók. A bejáratnál kapott térkép utasításait követve haladtak végig a pincesorokon.

A legtöbb pincénél szóba került a biológiai növényvédelem, az ökologikus gazdálkodás, és a globális felmelegedés okozta gondokat is elemezték. Miközben gyöngyözően csorgott, fénylett az üvegkelyhekben a Zöld Veltelíni, az Olaszrizling, a Zweigelt, vagy a Kékfrankos, az Alibernet. Nagyon sok helyi borász számára meghatározóak voltak a gyerekkori emlékek, és valamiféle nosztalgia hozta őket vissza a kürti szőlőhegyre, hogy folytassák a nagyszülőktől, szülőktől ellesett fortélyokat. Fehér burgundi, Rajnai rizling, Devín is kóstolható egy-egy pincészetben, de ennél sokkal bőségesebb volt a kínálat.

Rizling és Duna pódium

Elsőként gyerekfoglalkozásokat tartottak a Rizling pódiumnál, míg a Duna pódiumnál a lévai Göbő Sándor és lánya Anna, azaz a Ketten együttes tagjai léptek színpadra megzenésített versekkel, ismert dallamokkal.

Őket később Anyalai Pepes János zenekara váltotta. A szervezők jóvoltából közel voltak a színpadhoz a borospincék, és a fenti pincesoron újabb kóstolójegyeket lehetett vásárolni. Itt található Kasnyík Zoltán C-Winery pincészete, és el lehetett látogatni a Kürti Gyöngy, a Szekeres Pince, valamint a Bajnok Pince, a Gulyás Pince és a Szabó Pince hűvösébe, a sort a Kanyicska Pince és a Mester Pince, valamint a Helen Pince zárta. Útközben megismerkedtünk Bencsics Ákos komáromi fazekasmesterrel, aki kerámiából készített kerti díszeket, díszes madáritatókat, bögréket, ajándéktárgyakat kínált a fazekáriumában. Bőrdíszművesek, ruhakészítők bőséges kínálatából válogathattak a látogatók, akinek nem volt szalmakalapja, azt is beszerezhetett a kézműves vásárban. A Zsapka-Emmer duo örökzöld slágereit a Rizling pódiumáról hallgatta a közönség, velük a délutáni és az esti órákban is találkozhattak a vendégek.

Az egyik asztalnál Bettes István költő ült, zenehallgatás közben előkerült egyik díszesen illusztrált verseskötete a madarakról, abban szemezgettünk, mindez csak még inkább fokozta a szőlővel beültetett lankák varázsát.

Zamatos biobor fiataloktól

A lenti soron késő délutánra már visszatérő vendégeik vannak Mészáros Gábornak és Ivona Vančíkovának, a fiatal szőlősgazdák és borkészítők hét éve művelik a birodalmukat. „Tiszta biobort készítünk, ami meghatározza a szőlő termesztésével kapcsolatos munkafolyamatokat is. Fontosnak tartjuk, hogy minél jobban érvényesüljenek a terroir-jegyek, azaz a szőlőt befolyásoló természeti tényezők, a talaj, az éghajlat, a vízelvezetés, vagy hogy milyen magasságú és szögű lejtőn vannak a szőlőtőkék, és lényeges a helyi borkészítési kultúra. Annak idején, amikor ideérkeztünk, a szomszédok örömmel fogadtak bennünket, mi több csodálkoztak, hogy még akadnak fiatalok, akik megismerni és folytatni szeretnék ezt a szakmát. Sok segítséget kaptunk-kapunk tőlük és a családtól is. Kürtre jellemző szőlőt, Rizlinget, Veltelínt, Devínt termesztünk, és fél-fél sor Pinot Noir és Kékfrankos is található az ültetvényünkön. Az eredeti ültetvény nem volt jó állapotban, négy éve újat telepítettünk” – mondta Mészáros Gábor. Tavasztól őszig hétvégenként a szőlőben dolgoznak a fiatalok.

Az érsekújvári Marián Karvaj professzorral, szívspecialistával az általa alapított Marco Chateau pincészetnél találkozunk. A családi borászatban vidám hangulat uralkodik, az asszonyok pogácsát, perecet, süteményt kínálnak borkorcsolyaként. Marián Karvaj idestova négy évtizede foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, Kürtön több mint húsz éve gazdálkodik. Elmondása szerint nem könnyű a helyi borászoknak megtalálni az utat a fogyasztóhoz, mert még mindig igen alacsony áron hozzák be országunkba az igencsak silány minőségű borokat. Remek lehetőséget nyújt ezért számukra a nyitott pincék napja. Más gazdákhoz hasonlóan őket is aggasztja a tikkasztó hőség, nagyon jó lenne, ha az elkövetkező egy-két hétben csapadék hullana a szőlőre, hogy arányosan beérjenek a szőlőszemek. Az sem jó, hogy közvetlenül a szüret előtt zúdul víz a termésre.

Téglás Jánossal, Kürt polgármesterével csaknem minden színpadnál és standnál találkozhattunk, a helyieknek és a látogatóknak a szőlőhegyen bőven volt idejük és alkalmas terük a baráti beszélgetésekre. Vége hossza nem volt a borászok és a fogyasztók közti tartalmas eszmecserének, amit az esti órákban a Fortissimo, az Endorfin együttesek és DJ Cseku zenés műsora tett felejthetetlenné.

Read More

Post Comment