Search by category:
Egyéb kategória

Javuló tendencia a halálozási statisztikában, de kérdés, hogy meddig tart ki

Pozsony |

Az előző hónapban jelentősen visszaesett a többlethalálozás Szlovákiában – derült ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A koronavírus lényegesen kevesebb áldozatot szedett, mint az év elején, de az is biztos, hogy az újabb hullám felerősödésével a pozitív trendnek is vége szakad.

Szlovákiában az utóbbi három hónapban folyamatosan csökkent az elhunytak száma, amiben komoly szerepet játszott a koronavírus-járvány visszaszorulása. 2022 júniusában összesen 4104-en hunytak el az országban, ami az elmúlt időszakhoz képest jelentős visszaesésnek számít: májusban még 4419, áprilisban 4815, márciusban pedig 5922 elhalálozást regisztráltak. Meg kell jegyezni, hogy éppen márciusban és áprilisban érte el csúcspontját az omikron variáns okozta negyedik hullám, ebben az időszakban a fertőzés több száz áldozatot szedett. Ehhez képest júniusban 31-en hunytak el a vírus következtében.

Pozitív fejlemények

Zuzana Podmanická, a hivatal népességügyi osztályának vezetője kiemelte, a júniusi elhalálozási mutató csaknem a járvány előtti időszak szintjére esett vissza. A 2015 és 2019 közötti időszakban ugyanis a júniusi átlaghalálozás 4060 fő volt, vagyis idén a többlethalálozás mértéke alig haladta meg az 1 százalékot.

„Az elhunytak száma így már két egymást követő hónapban megközelítette az előző évek adatait. A pozitív trendet erősíti az a tény is, hogy Szlovákiában az előző 24 hónaphoz viszonyítva idén júniusban haltak meg a legkevesebben”

– magyarázta Podmanická.

Megforduló trendek

Júniusban a koronavírus az összes haláleset 0,8 százalékáért volt felelős, ezzel a 10. helyre esett vissza a leggyakoribb kiváltó okok listáján. Összehasonlításképp: az év első négy hónapjában még a harmadik és a negyedik helyet foglalta el, majd májusban – a vírus visszaszorulásával – a kilencedik helyre csúszott vissza.

A pozitív tendencia azonban júliusban már várhatóan megfordul, hiszen amióta ismét felerősödött a járvány terjedése, azóta sajnos a halálesetek száma is nőni kezdett. A korona.gov.sk adatai alapján csak az utóbbi két hétben több áldozatot szedett a vírus, mint egész júniusban (július 12. és 25. között a halálesetek száma 35 volt, de ezeket az adatokat utólag még módosíthatják). A járvány gyors terjedése miatt feltehetően a halálos áldozatok száma a következő napokban csak nőni fog.

A leggyakoribb ok

Visszatérve a júniusi adatokra, a legtöbb elhalálozásért a szív- és érrendszeri megbetegedések voltak felelősek. Az összes áldozat 44,8 százaléka ilyen egészségügyi probléma miatt vesztette életét. Ez egyébként nem meglepő, Szlovákiában már a vírus felbukkanása előtt is a szív- és érrendszeri betegségek okozták a legtöbb tragédiát. A második helyen a daganatos megbetegedések állnak a halálesetek 27,3 százalékával, majd utánuk következnek a légzőszervi betegségek 7,5 százalékkal.

Az idősek vannak veszélyben

Ami a korcsoportos felosztást illeti, a 15 és 64 év közötti korosztályban már a hatodik egymást követő hónapban volt alacsonyabb az elhalálozás, mint az előző években. Ebből az is következik, hogy a koronavírus továbbra is az idősebb korosztály számára jelent különös veszélyt. A 64 év felettiek esetében a júniusi többlethalálozás mértéke meghaladta a 7 százalékot. A legtöbb áldozat ezúttal a 65 és 74 közötti korosztályból került ki.

A földrajzi eloszlással kapcsolatban a hivatal megállapította, hogy júniusban 4 megyében jegyeztek többlethalálozást. Nagyszombat és Kassa megyében volt a legrosszabb a helyzet, ahol a 2015 és 2019 közötti időszakhoz képest több mint 10 százalékkal többen hunytak el. Az idei májusi adatokhoz viszonyítva viszont csak Kassa megyében mértek romló statisztikát, Besztercebánya megye pedig jelentősen javított.

Read More

Post Comment