Search by category:
Egyéb kategória

Megújult a Dél-Komárom alatti 13-as főút

A felújítás 5,8 kilométert ölelt fel a kritikus fontosságú, s korábban igen rossz állapotban levő útszakaszon.

Az elmúlt években különösen nagy figyelem hárul a két Komárom közlekedésfejlesztésére. Mindkét város forgalmi terheltsége egyébként is sürgeti az elkerülőutak megépítését, s a meglevő közelekedési folyosók karbantartását.

A Dél-Komáromba vezető utak közül a 13-as főút állapota már sok kívánnivalót hagyott maga után, miközben rendkívül fontos szerepet tölt be a közlekedési hálózatban. Ez az út köti össze ugyanis a várost és a Monostori hidat az M1-es autópályával, ill. végső soron Székesfehérvárral. A munkálatok végül idén márciusban kezdődtek, s mostanra fejeződtek be egy 5,8 kilométer hosszú szakaszon a 13-as főút és a 132-es főút körforgalmú csomópontja, valamint az M1-es között.

A fejlesztés átadóján Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, az úttest korábbi állapota a vállalat mindennapjait is megnehezítette, ugyanis gyakorlatilag napi szintű munkájukba került a forgalom fenntartása. A felújítást „nagyon komolynak“ minősítette: az úttest három rétegben kapott új burkolatot, de megújultak az útpadkák, valamint természetesen a felfestés is. Új köntöst kapott az M1-es fölötti híd és a körforgalmak.

Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz) országgyűlési képviselő és Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa elmondta, a fejlesztés egy egyedi kormánydöntésnek köszönhetően teljes egészében állami forrásokból, mintegy 1,4 milliárd forintból valósult meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a környék közlekedésfejlesztéséről összetett koncepció szerint gondolkodnak.

Molnár Attila (Fidesz) dél-komáromi polgármester emlékeztetett, a 2021 nyarán megjelent kormányhatározatra, amely Komárom történetének legnagyobb közlekedésfejlesztési csomagját alkotja. Mint ismeretes, ennek köszönhetően belátható időn belül újabb és komolyabb infrastrukturális beruházások valósulnak majd meg a városban és annak környékén – például ennek nyomán fog megvalósulni a Komárom és Székesfehérvár közötti autóút, illetve a várost délről elkerülő út is.

Read More

Post Comment