Search by category:
Egyéb kategória

Megéri későbbre halasztani a családi ház építését?

Pozsony |

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben azok, akik most szeretnének hozzálátni a családi házuk építésének. Az építőanyagok ára és az építőipari cégek díjszabása rég nem látott csúcsokat döntöget. Mire számíthatnak az építkezést fontolgatók?

Ha az inflációról esik szó, a gazdasági elemzők az energia- és élelmiszerárak növekedése mellett az építkezés költségeinek a látványos növekedésére is rendre felhívják a figyelmet. „Az építőanyagok átlag-ára 2021 januárja és 2022 májusa között nagyjából 40%-kal nőtt. Ha az építőipari munkák árában az építőanyagokon kívül az egyéb félkész termékek, a bérek, a gépek használata és egyéb költségek is megjelennek, az említett időszakban nagyjából a negyedével drágult a családi ház építése” – állítja Boris Fojtík, a Tatra banka elemzője.

Jelenleg több tényezőtől is függ, milyen irányt vesz az építőanyagok árszintje. „Egyrészt, jelentősen csökken az olyan nyersanyagok ára, mint az acél vagy a réz, másrészt, továbbra is rendkívül feszült a helyzet az energiapiacokon, ami rekordmagasságba hajtja az energiaárakat. Az építőanyagok gyártása ugyanakkor jelentős energiafelhasználással jár, ami elsősorban a cement és a fémtermékek árát hajtja az egekbe” – jegyezte meg Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Szerinte a piacon jelenleg számos ellentétes tényező ütközik egymással, és az építőanyagárak jövőbeni alakulása így attól függ, végül melyik tényezőnek lesz nagyobb szerepe.

Fojtík szerint nem valószínű, hogy az építőanyagok előállítási költségei rövid időn belül csökkennek. „Szinte biztos, hogy ez nem fog megtörténni hat hónapon vagy egy éven belül, de talán két éven belül sem. Az ellátási láncok akadozása és a drága energia a világpiac helyzetét tekintve azonban elsősorban európai probléma, a tengeri fuvarozás csökkenő költségei miatt így megérheti az építőanyagokat olyan távoli országokból behozni, amelyekben a termelési költségeket nem növelik a korlátozott energiaforrások” – állítja Fojtík. (mi, TASR)

Read More

Post Comment