Search by category:
Egyéb kategória

Forróvérű dísznövények

A saját bőrünkön érezzük a klímaváltozást. Sorra dőlnek meg a melegrekordok, hőségriadó van, szárazság. Nehéz ilyenkor a kertben tevékenykedni, kevés nálunk megszokott növény bírja jól a szélsőségeket. Azonban a nyár úgy szép, ha tele van virágokkal, zölddel, árnyékot, oxigént biztosító barátainkkal.

Most olyan dísznövényeket gyűjtöttünk össze, melyek nem bánják, ha a hőmérő kicsit feljebb ugrik, sőt, néhányuk kifejezetten igényli a forróságot.

Pozsgások

Egy ízlésesen elrendezett sziklakert igazi éke lehet az otthonunknak. A pozsgások jól mutatnak a sziklák közt, de nem feltétel, hogy ide ültessük őket. Mehetnek kintre, mehetnek bentre. Kerülhetnek cserépbe, régi fazékba, lyukas talicskába, mindenhol jól fognak mutatni. Rengeteg fajta van belőlük, és akkor is szépek maradnak, ha alig öntözzük szegényeket.

Kék bojtocska

Ennek a kis szőrös növénynek a gondozása nem nagy kihívás. Ha megkapja a számára tökéletes, napos helyet, és rendszeresen öntözzük, akár az első fagyokig is gyönyörködhetünk a virágában, mely a kék és a lila színskáláján mozog. Ha erkélyládában egyéb növényekkel ültetjük össze, nagyon mutatós, színes eredményt kaphatunk.

Rézvirág (legényrózsa)

Mexikóból származik, szóval nem csoda, hogy bírja a meleget. Virágai sokszínűek, tehát igazán mutatós dísze lehet kertünknek. Öntözni a hosszabb, száraz nyári időszakban érdemes. Az elszáradt virágok levágásán túl, más teendőnk nem igazán akad vele.

Porcsinrózsa (kukacvirág, kővirág)

Egyszerűen nevelhető, igénytelen dísznövény. Sok-sok színváltozatban kapható, mutatós, kicsi, gyorsan növekvő, futó, félig pozsgás növény, amely egész nyáron virágzik. Jól bírja a tűző napot, a meleget és a szárazságot, de még a tápanyagban gyér talajt is. Túlöntözéssel, egyenesen a vesztét okozhatjuk.

Füzéres díszcsorba

Különleges, hosszúkás szépség. Lila, ritkás fehér virágai vannak, odavonzzák a méhecskéket, pillangókat. Csoportosan ültetve mutat igazán jól. Nem szereti a túl nedves talajt. Vágott virágként is kitartó, akár két hétig is jól bírja, ha rendszeresen cseréljük a vizét.

Sárga cickafark

Illatos, vidám sárga virágai vannak. A többiekhez hasonlóan minimális gondozást igényel, jól tűri a meleget és a szárazságot, tűző napon is megél. Lila és kék virágokkal ültetve igazán jóleső érzés a szemnek. Megszárítva is szép marad.

Cserjés margitvirág (margaréta)

Az apró fehér-sárga virágok igazi nyári hangulatot teremtenek, legyenek a kertben vagy a balkonon. Gondozása egyszerű, megfelelő ápolással gazdagon virágzik. Nyáron azonban rendszeresen locsoljuk, akár naponta többször is, nagy meleg esetén.

Muskátli

A muskátlit senkinek sem kell bemutatni. Az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb nyári dísznövény felénk. Nem véletlenül, hiszen bár kifejezetten igényes növény, a gondoskodást meghálálja. Napi egyszer muszáj megönteni, és érdemes a muskátli számára kifejlesztett speciális virágföldbe ültetni.

Leander

A virágzó leander a tűző napon szép igazán, olyan helyet kell azonban keresni neki, ahol nem éri eső, mert az esőcseppek összeragasztják a sziromleveleket, amelyek aztán könnyen megbarnulnak. A leander melegen, napsütésen és a bőséges öntözésen kívül sok tápanyagot is igényel, de a belefektetett energiát csodás virágokkal hálálja meg.

Díszfüvek

Ha kertünk díszítésére gondolunk, viszonylag ritkán jutnak eszünkbe a díszfüvek, pedig a cserjéknél szellősebb, izgalmasabb képet nyújtanak, a fáknál meg jellemzően kisebbek, kompaktabbak és dúsabbak. A díszfüveket széles körű felhasználhatóságuk, érdekes, vonzó megjelenésük és könnyű kezelhetőségük emeli ki a dísznövények tömegéből. Pampafű, deres csenkesz, tollborzfű, árvalányhaj, nyugati kosárfű, nádtippan, japánfű és még sorolhatnánk… Bizony, a forróságot is szeretik!

Hibiszkusz

Nagyon látványos, igazán szép dísznövény, melyről a forróság, a tenger jut eszünkbe. Szimbóluma az erotikának, a szép lányoknak is. A növény rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, valamint meghálálja a levelek vízzel való permetezését.

Petúnia

A petúnia változatainak száma több százra tehető, hibridek és színváltozatok széles választéka áll rendelkezésünkre. Ültethetjük a kertbe, ahol szinte egész évben gyönyörködhetünk a virágaikban, de csodásan mutat erkélyládában, cserepekben, felakasztható virágtartókban is.

Murvafürt

Ez a trópusi növény Louis de Bougainvillea admirális után kapta a nevét. Látványos növény, virágai általában rózsaszínek, magenták, pirosak, de akár narancssárgák, fehérek is lehetnek. A legnagyobb forróságot is jól bírja.

Kék lobélia

Aprócska, leggyakrabban kék virágai kedvesek, mutatósak. Más egynyári növényekkel összeültetve is nagyon jól néz ki. Ültetési helyéül inkább napos, világos helyet keressünk, bár félárnyékban is boldogul. A napot szereti, de rendszeres öntözést igényel, a szárazságot nem viseli jól.

Szerencsére számos más, napot kedvelő növény is ültethető az otthonunkba. A feladatunk már csak az, hogy megtaláljuk az ízlésünknek és igényeinknek leginkább megfelelőt.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/30. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Read More

Post Comment