Search by category:
Egyéb kategória

Hogyan spóroljon a közvilágításon Komárom?

Komárom |

A Kabátfalu nevű városrészben nem minden lakosnak tetszik, hogy az éjszaka egy részében nem égnek az utcai lámpák. A városháza megvizsgálja ezeket az igényeket – emellett további megoldásokat is keres a helyzet kezelésére.

Néhány hete lapunk is beszámolt arról, hogy Komárom a ritkábban lakott városrészeken éjfél és hajnali öt óra között ezentúl lekapcsolja a közvilágítást azért, hogy így is spóroljanak az elszálló energiaárak miatt. A legutóbbi, 34. képviselő-testületi ülésen Andruskó Imre képviselő elmondta, Kabátfaluról többen jelezték neki, hogy nem elégedettek a helyzettel. „Nem azt nehezményezik, hogy le van kapcsolva a közvilágítás, hanem, hogy nincs egyforma mérce. Mindenki megérti, hogy óriási a gond, hiszen gondolom, majd a városnak is nőnek a költségei. Növekednek az energiaárak, a villanyárammal kapcsolatos költségek négy-ötszörösre is felmentek. Csak azt nehezményezik, hogy ha ott lekapcsolják, akkor valamilyen egységes rendszert kéne kialakítani, hogy legalább egy-két lámpa világítson, merthogy ott is lakik több száz ember, ők is fizetnek adót, tehát nem fair, ha a peremterületeken teljesen le van kapcsolva a közvilágítás.“

Keszegh Béla polgármester elmondta, július végéig volt a városnak rögzített árra szóló szerződése az áramszolgáltatóval, ám augusztustól ez a lehetőség teljesen megszűnik, már csak az aktuális piaci ár fog számítani. Komáromnak ez pedig az áramköltségeket tekintve – az eddigiekhez képest – csaknem hatszoros növekedést jelent. Keszegh kitért az állam felelősségére, amely szerinte nem segít az önkormányzatokon, hanem inkább csak növelik a rájuk nehezedő terheket.

A polgármester kifejtette, a közvilágításon való spórolással kapcsolatban a Városi Hivatal kikérte a szolgáltató-szervizelő vállalat javaslatait. Fontos szempont, hogy a különböző városterületeken ezt más-más műszaki megoldásokkal tudják csak elérni: „Tehát valahol működhet az, hogy minden második lámpát kikapcsolják, valahol ez nem működik.“ Hangsúlyozta, arról nincs szó, hogy egy adott területen egyáltalán ne volna közvilágítás, azt csak éjfél és hajnali öt óra között kapcsolják le a gyérebben lakott városrészeken. Emellett a lámpafejek már zajló cseréjétől is nagymértékű megtakarítást várnak, illetve ahol ez lehetséges, visszavesznek a fényerősségből az éjjeli időszakban. Keszegh hozzátette, mérlegelik az olyan lámpák beszerzését is, amelyek napelemmel működnek – s talán még támogatást is tudnak rá szerezni. „Nem az adóemelést tartjuk az iránynak, hanem minden olyan spórolást, amelyekkel meg tudjuk óvni az embereket attól, hogy adót kelljen emelni. Mert ki lehet gazdálkodni bizonyos emeléseket, de hatszorost nem. Valahol bele kell nyúlni kicsit keményebben” – mondta, majd végül hozzátette, megnézik, hogy tudnak még segíteni azoknak, akik gyérebben lakott településrészeken élnek.

Read More

Post Comment