Search by category:
Egyéb kategória

Sulík: Két órán belül kiderül, maradunk-e a koalícóban, vagy sem

Pozsony |

A mai tanácskozás során Richard Sulík (SaS) szerint eldőlhet a koalíció sorsa.

A gazdasági miniszter a 4 órakor kezdődő megbeszélés előtti sajtótájékoztatón elmondta, nem számít arra, hogy változnának a koalíciós partnerek álláspontjai.

Sulík közölte, várhatóan két óra alatt végeznek majd, így hamarosan fény derülhet arra, hogyan folytatja tovább a négy párt. Igor Matovič (OĽaNO) kapcsán a tárcavezető elmondta, tudja, hogy nyaralni ment, és megérti, hogy szüksége van egy kis pihenőre ezekben a stresszes időkben.

Sulík hozzátette, még nem ismeri utódját, de reméli, hogy Zuzana Čaputová elfogadja lemondását, amelyet a kabinet augusztus 31-i ülése után nyújt be.

Richard Sulík SaS-elnök, aki gazdasági miniszter is egyben, bejelentette, ha Igor Matovič, az OĽaNO vezetője, pénzügyminiszter nem távozik a kormányból, akkor az SaS miniszterei, őt magát is beleértve, lépnek ki a kabinetből. Sulík többször megismételte, hogy ebből a feltételből nem hajlandóak engedni. Az SaS elnöke azt is felajánlotta, hogy távozik a gazdasági minisztérium éléről, ha Matovič szintén lemond a tárcavezetői posztjáról. Ezt Matovič elutasította, szerinte Sulík csak mártírt szeretne csinálni magából.

Az OĽaNO parlamenti frakciója és a mozgalom elnöksége már hetekkel ezelőtt leszögezte, kiállnak Matovič mellett, támogatják, hogy az SaS távozása ellenére a miniszteri posztján maradjon. Matovičot elvben a miniszterelnök, Eduard Heger (OĽaNO) is leválthatná, de Andrej Stančík, az OĽaNO parlamenti képviselője szerint a kormányfő ezzel szétrobbantaná a mozgalom frakcióját, több képviselőjük ugyanis ellenzékbe vonulna.

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök továbbra is azt az álláspontot képviseli, elegendő lenne, ha Matovič és Sulík nem járna a koalíciós tanács üléseire. A legnagyobb konfliktusok ugyanis ezeken a találkozókon bontakoztak ki. Ezt és további javaslatait, így például, hogy a Sulík vezette gazdasági és a Matovič által irányított pénzügyi tárca küldjön egy államtitkárt a másik minisztériumába a többi koalíciós párt jó kezdeményezésnek tartja.
 
Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter megerősítette, a mozgalmukon belül már egyeztetnek arról, hogy kit javasolnak az SaS távozó miniszterei által felszabaduló tárcavezetői posztokra. A sajtóban felmerült, hogy az oktatási tárcát, az OĽaNO parlamenti képviselője, Richard Vašečka, a törvényhozás oktatási bizottságának elnöke venné át. Jelenleg még az SaS színeiben Mária Kolíková vezeti az igazságügyi minisztériumot, Branislav Gröhling pedig az oktatási tárcát. A pártonkívüli jelöltként a külügyminisztériumot Ivan Korčok irányítja, míg maga az SaS elnöke, Sulík a gazdasági tárcát vezeti.

A koalíciós válság eddig

Read More

Post Comment