Search by category:
Egyéb kategória

Eltűnő fizetéseink

Vásárlás közben mindannyian érezzük, hogy az árak folyamatosan kúsznak felfelé, de még így is elszomorító látni a reálbérek alakulását az elmúlt negyedévben.

A nominális bérek ugyan 7 százalékkal növekedtek, de ezt az egész növekedést felfalta az infláció, és ezért fizetésünk 4,5 százalékkal ért kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Ilyen reálbércsökkenést utoljára 22 évvel ezelőtt tapasztaltunk, amire a fiatalabb generáció már nem is emlékszik. Ráadásul több olyan iparág is volt Szlovákiában, ahol 2022 második negyedévében a reálbérek csökkenése a 8-10 százalékot is elérte. Ez reálisan azt jelenti, hogy így a tanévkezdés idején sok szlovákiai családnak nagyon meg kell gondolnia, hogy mit és mennyiért vásárol.

Ebben a nehéz helyzetben jó hír, hogy a szlovák banki elemzők többsége szerint az infláció 2022 további részében fokozatosan csökkenni fog. A távolban azonban már feltűnőben van 2023 januárja, mely komolyabb kormánybeavatkozások nélkül sok családnak ársokkot okozhat. A szlovák infláció még a legoptimistább jóslatok szerint is csak 2023 második felében kerül 10 százalék alá, a reálbérek növekedésére pedig legkorábban 2024 elején lehet számítani. Továbbra is érvényes azonban, hogy az orosz földgázszállítások leállása esetén az európai gazdaság rendkívül nehéz télnek néz elébe, és ez a szlovák gazdaságra is érvényes. A Szlovák Nemzeti Bank számításai szerint a duplájára növekvő energiaárak a szlovák vállalatok csaknem felét veszteségessé tennék. Ezt csak úgy tudnák elkerülni, ha a költségek növekedését átterhelnék a fogyasztókra, ami ismét csak tovább gerjesztené az inflációt.

A szárnyaló infláció tükrében a szlovák kormány egyik legjobb döntése volt, hogy a jövő évben januárban és szeptemberben is jelentősen növeli az állami alkalmazottak fizetéseit. Külön pozitívum, hogy a leggyorsabban a tanárbérek növekednek, de még a tervezett 10 és 12 százalékos béremelés is alig kompenzálja a szárnyaló inflációt. Kérdéses azonban, hogy a kisebbségi kormányzásra kényszerült kormánykoalíció mennyire lesz képes a parlamentben átültetni a jövő évi költségvetést, mely számol majd az állami alkalmazottak megnövekedett bérkiadásaival.

Sajnos a nyugdíjasok ennél sokkal rosszabb helyzetben vannak, az inflációellenes lépések eddig kimerültek az év végi tizenharmadik nyugdíj előrehozatalában. A nyugdíjak ugyan januárban az infláció tempójával növekednek majd, de a megnövekedett életköltségek már most érzékenyen érintik a nyugdíjból élőket. Különösen nehéz helyzetben vannak az egy nyugdíjból élő nyugdíjasok, akiknek már most sürgősen pénzügyi támogatásra van szükségük.

Ki kell mondani, hogy nehéz hónapoknak nézünk elébe. A magas energiaárak begyűrűznek az élet minden területére, és még mindig nem igazán világos, hogy januártól mennyit fogunk fizetni a lakossági energiáért. Ismert tény, hogy a szlovák lakosság egy része nagyon kevés pénzügyi tartalékkal rendelkezik, ezért nem lesz képes feldolgozni a megnövekedett életköltségeket. A helyzetet súlyosbítja az is, hogy Oroszország szemmel láthatólag elhatározta, hogy gazdasági fegyverként fogja felhasználni a földgázt Európa ellen, és könnyen előfordulhat, hogy még a magas feltöltöttségű tárolók mellett is szűkölködni fogunk ebben a kulcsfontosságú energiaforrásban. Az éppen megbénult kormánykoalíció nem ígér nagy akcióképességet, és csak reménykedni lehet, hogy a szlovák politikai elit végre igazán átérzi a szlovák háztartások egyre súlyosbodó helyzetét. A társadalmi feszültség ugyanis már most is tapintható, és félő, hogy a folytatódó magas infláció ezt még magasabb szintre emeli.

Read More

Post Comment