Search by category:
Egyéb kategória

Pénteken újabb gyertyás körmenet lesz Cirill atya Érsekújvárban maradásáért

Pénteken újabb gyertyás körmenet lesz Cirill atya Érsekújvárban maradásáért

Száz Ildikó

2023. 05. 24., sze – 08:03

Érsekújvár |

Május 26-án 20 órakor ismét a Szentháromság-szobornál találkoznak az érsekújvári hívek, hogy közösen imádkozzanak Kovalcsik Zoltán Cirill ferences testvér Érsekújvárban maradásáért.

A szervezők arra kérik az imaórán résztvevőket, hozzanak magukkal gyertyát, vagy mécsest. A gyertyás körmenet Cirill atyáért kezdeményezés résztvevői közösen imádkozzák a rózsafűzért a Szűzanya segítségéért. Rendkívül nehéz időszakon megy át Kovalcsik Zoltán Cirill ferences szerzetes, akinek huszonkét év után kell megválnia a szlovák ferences rendtartomány döntésére az érsekújvári közösségtől. Az érsekújvári ferences templom magyar közössége akkor is egységes családként tartott ki mellette, amikor komoly egészségügyi gondok miatt amputálni kellett az egyik bokáját, sikeresen felépült, továbbra is tanít a szentendrei Ferences Gimnáziumban. Három nappal ezelőtt arról tájékoztatta barátait, hogy még nagyobb teher nehezedik rá, elhunyt az édesanyja. Május 13-án zuhogó esőben mintegy 160 hívő vonult ki a főtérre, ahonnan a ferencesek temploma elé mentek, majd az egyik rendtestvér felajánlására odabent a templomban folytatták az imát este 9 óráig. Az érsekújvári magyar közösség több mint 1600 tagja írta alá azt a szlovákiai ferences rendtartományfőnöknek megfogalmazott tiltakozó levelet, amelyben nehezményezik, hogy Cirill atya május 31-én kénytelen befejezni ferences lelki szolgálatát a városukban, a Szent Ferenc Stigmatizációja Templomban. A hívek ugyanakkor tiltakozólevelet is megfogalmaztak az érsekújvári ferences rendházfőnöknek, Masseo Patrik Golhának. Nehezményezték, hogy a szlovákiai ferences rendtartomány visszahívta az atyát, holott két évtizeddel ezelőtt pont ők kértek segítséget a ferencesek magyarországi rendtartományától az érsekújvári hívek számára. Masseo atya érkezése óta több változás történt folyamatosan, elmaradtak a hétköznapi magyar misék, több magyar felirat is lekerült a templom belteréből és lezárták a közösségi termet, ahol foglalkozásokat, énekkari próbákat tartottak. Megszűntek a magyar szentmisék az idősek otthonában és a kórházban. Kovalcsik Zoltán Cirill arról tájékoztatta lapunkat, hogy sosem kérte a menesztését, és jelenlegi egészségi állapota nem akadályozza abban, hogy ellássa az érsekújvári hivatását.

Végezetül az érsekújvári ferencesek honlapján szlovák nyelven megjelent hirdetés egy része: „A szlovák és a magyar ferences rendtartomány közös megegyezése alapján 2023. május 31-én P. Kovalcsik Cirill OFM-t felmentik az érsekújvári magyarul beszélő hívőket érintő segédmunka alól. 2023 június 1-jétől a teljes magyar pasztorálást a helyi egyházi hivatal veszi át. A hálaadó szentmisét május 28-án 10 órakor tartjuk, ahol közösen köszönetet mondunk Istennek és Cirill atyának a nálunk végzett szolgálatáért.”

 

Read More

Post Comment