Search by category:
Egyéb kategória

„Kinyújtottuk a jobbunkat, de visszautasítottak”

Dunaszerdahely |

A Magyar Fórum Jozef Viskupičot támogatja a Szövetséget képviselő Berényi Józseffel szemben a megyei választásokon.

Jozef Viskupič Nagyszombat megye elnöke és a Magyar Fórum (MF) képviselői Simon Zsolttal az élen, sajtótájékoztatót tartottak Dunaszerdahelyen a Szent István téri parkban. Miután a megyeelnök röviden felsorolta az elmúlt évek sikeres beruházásait a dunaszerdahelyi illetve galántai régióban, tájékoztatott arról, hogy ismét indul a megyeelnöki posztjáért.

„Ezúttal sokkal erősebb koalícióban, hiszen összesen 11 párt támogatását tudhatom magaménak és külön örömömre szolgál, hogy ezek egyike a Magyar Fórum is. Miután öt éven át szorosan együttműködtünk a jelenlegi Szövetség tagjaival, természetesen tárgyalások folytak az ő támogatásukról is. Az utolsó pillanatig nem tudtak dűlőre jutni a jelöltjükről, végül mégis döntöttek és ellenjelöltet állítottak, amely döntést teljes mértékben akceptálom”

– tájékoztatott Viskupič.

A szót ezután Simon Zsolt vette át, aki rövid bevezető után azonnal rátért a sajtótájékoztató miértjére: „Felkínáltuk a Szövetségnek az együttműködést a megyei választások kapcsán, amit a Szövetség egyértelműen elutasított. Azt a választ kaptuk, hogy ezt az együttműködést csak regionális szinten tudják elképzelni, ami teljességgel értelmetlen. Hiszen hogyan tárgyaljon a Magyar Fórum arról, hogy történetesen támogatni fogja a Szövetség megyeelnök jelöltjét Nagyszombat, vagy Nyitra megyében, annak fejében, hogy viszonttámogatást kap, a saját jelöltünkre mondjuk Besztercebánya megyében. Ez regionális szinten kivitelezhetetlen. Ebből megértettük, hogy a Szövetség nem kíván velünk együttműködni, így tehát tudomásul vettük ezt a tényt és egyszer és mindenkorra elkönyveltük. Ezek után született meg a döntés arról, hogy megyeelnöknek Jozef Viskupičot fogjuk támogatni és ezt a koalíciós együttműködést az itteni magyarság javára fordítani” – jelentette be Simon.

Koalíciós együttműködés

A Magyar Fórum ígéretet kapott arra nézve, hogy továbbra is be lesz tartva a regionális elv, mind a pénzforrások, mind a fejlesztések terén. A koalíciós megállapodás része továbbá az is, hogy az elkövetkezendő négy évben a régió szakközépiskoláinak fejlesztése és oktatói színvonalának emelése lesz a cél, ami a MF számára kulcsfontosságú.

Megosztó döntés?

Nem értem a kérdést” – válaszolta Simon Zsolt arra a kérdésre, nem gondolja-e, hogy ezzel a döntéssel megosztja a magyarok szavazatait Nagyszombat megyében.

„Mi felkínáltuk a békejobbot és az együttműködést a Szövetségnek. Már nyár elején szerettünk volna tárgyalásokat az együttműködésről, a válasz az volt, aktivizálódjunk regionális szinten. Mint mondtam, ez lehetetlen. A mi célunk egyértelműen a választók egyesítése volt, amit helyi szinten kell elkezdeni, ha parlamenti párti ambícióink vannak. Nem a Magyar Fórum utasította vissza az együttműködést a Szövetséggel”

– zárta Simon.

A Magyar Fórum jelöltjei

A párt három polgármester jelöltet indít a dunaszerdahelyi járásban, Bősön Bindics Lászlót, Nagymegyeren Balázs Pétert és Somorján Sztruhár Ferencet. Ezen kívül 12 településen, ezeket Simon nem pontosította, különböző koalíciós felállásokban indítanak további polgármester- és képviselőjelölteket. A cél az, hogy új emberek kapjanak teret a politikában, mert mint vallják, a felvidéki magyar politikának meg kell újulnia. Ezt a megújulást pedig helyi szinten kell elkezdeni.

Read More

Post Comment