Search by category:
Egyéb kategória

Stresszteszt Brüsszelben

Az Európai Unió az Ukrajna ellen zajló orosz agresszióval az egyik legnagyobb működési tesztjén megy keresztül.

Az alapítók célja is az volt, hogy békét teremtsenek az összefogással. Igaz, akkor legalább nagyon gondoltak a német agresszió megelőzésére, de már akkor sem vákuumban született ez a döntés, hanem a hidegháborús kontextusban.

Máshogy fogalmazva: az alapító hatok számára már az ötvenes években is menthetetlenül világos volt, hogy a belső béke azt szolgálja, hogy a külső agresszió megelőzhető legyen az Egyesült Államokkal közösen. Ez utóbbi kitételt végül többen potyautasként értelmezve a saját védelmi képességeken való jelentős spórolás lehetőségeként értelmezték, ami végső soron a külpolitikai mozgástér csökkenéséhez vezetett.

Az unió következő néhány hónapja demonstrálja majd, hogy a szolidaritás ezúttal működik-e. Ne felejtsük el, hogy eléggé akadozott ez az egész 2015-ben a migrációs válság idején, pedig az a történelmi kontextus szinte barátinak tűnik a mai fényében! Az eurózóna megtartásáért a zónatagok valóban megtettek elég sok mindent, saját érdekükben, de végső soron hatékonyan, a 2008–2009-es pénzügyi válságot követő időszakban.

Most egyszerre kell fellépni az energiaárak belső szabályozása és az energiahordozók (közös?) külső beszerzése terén, a tagállamok hadiiparának villámgyors feltámasztására (és lehetőleg nem a párhuzamosságok további erősítésére), az ukrán menekültekkel való szolidaritás ügyében. Ehhez a makropolitikai környezetet a klímaválság és a kínai–amerikai nagyhatalmi játszma adja, amelyek megint csak önmagukban is elegendő olajat jelentenének a geopolitikai tűzre.

De nézzük ezt a másik oldaláról: a számtalan kihívás meglehetősen egyértelművé tette a legtöbb uniós józan tagállami döntéshozó számára, hogy csak a közösségen keresztül fog tudni megoldást találni a ma és a holnap bajaira. Lehet, hogy gáztározója van, de a lőszere vagy a búzája fogy el, vagy éppenséggel pénze van, de gáz nincs; és folytathatnánk a felsorolást, ahogy haladunk előre a krízisben, ráadásul egyre több változó lép be ebbe az egyenletbe.

Úgy is mondhatjuk, hogy egyre világosabb, hogy még mindig kevesebbet veszít az a szuverenitásából, aki legalább az együttműködésre hajlandó; mint majd azok, akik görcsösen ragaszkodnak annak minden porcikájához. Most nem az a választás állt elő, hogy igen-vagy-nem, hanem, hogy ki mennyit veszít. Ez egy negatív összegű játszma. Ahogy azt sokszor korábban írtam: az nyer, aki a legkevesebbet veszíti.

Read More

Post Comment