Search by category:
Egyéb kategória

Európa kifosztása

Azukrajnai konfliktus bebizonyította azt, amire a geopolitikai elemzők már régóta figyelmeztettek: Európa számára végzetes lehet, hogy gazdag ugyan, de rendkívül gyenge.

Nem elég hatalmas vagyont felhalmozni, ezt meg is kell tudni védeni. Ellenkező esetben csak idő kérdése, hogy mindenünkből kiforgassanak minket.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott évértékelő beszédében többek között azzal büszkélkedett, hogy Európa az elmúlt hónapokban hatalmas előrelépést tett annak érdekében, hogy megszabaduljon az Oroszországgal szembeni energiafüggőségétől. Hogy ezúttal nem beszélt a levegőbe, azt a német Szövetségi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése is alátámasztja.

Európa legnagyobb gazdasága, Németország eszerint idén júliusban feleannyi árut importált Oroszországból, mint egy évvel korábban. A német statisztikusok azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a felére zsugorodott orosz importért Németország 10 százalékkal nagyobb összeget fizetett, mint a tavaly júliusi duplaannyi áruért. Magyarul: a behozott áru mennyisége ugyan látványosan csökken, ezért azonban a németek egyre többet fizetnek, és hasonló a helyzet egész Európában.

„Mindent megteszünk, hogy Putyin megfizessen mindazért, amit tesz, és hadikasszája lassan, de biztosan elapadjon” – árulta el Leyen a német Bild TV-nek adott interjújában. Nos, lehet, hogy mindent megtesznek ennek érdekében, amint azonban látjuk, ennek egyelőre nem sok foganatja van. Még szerencse, hogy a harcban nem vagyunk egyedül. Leyen szerint Európa ezúttal is számíthat az Egyesült Államok segítségére, mára így a „stratégiai szövetségesünktől” származó gázbehozatal minden eddigi rekordot megdöntött. Az európai csúcspolitikusok szerint szóra sem érdemes, hogy míg az amerikaiak otthon megawattóránként 30 eurós áron kereskednek a földgázzal, Európának ugyanezt több mint 200 eurós áron adják tovább. Mit szól mindehhez az Európai Bizottság elnöke? „Ukrajna támogatása nagy árat követel, de a szabadságunk, a nemzetközi béke rendje és a demokrácia megfizethetetlen” – mondta el Leyen a Reuters hírügynökségnek. Nos, fogalmazhatunk így is, de mondhatnánk akár azt is, hogy épp Európa történelmi kifosztásának lehetünk tanúi, és ez csak a kezdet. Ha így folytatódik, nem csupán gyengék, hanem mérhetetlenül szegények is leszünk, és miután teljesen kifosztottak minket, már senki sem törődik majd velünk, és hosszú évtizedeken át nyalogathatjuk a sebeinket.

Szlovákia e tekintetben különösen sérülékeny, hiszen míg más uniós tagországokban a legkülönfélébb módon segítenek a magas energiaárak miatt bajba került családokon és cégeken, nálunk a kormány csupán a saját problémáival foglalkozik. A helyzet súlyosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy Eduard Heger kormányfő a közösségi oldalán jelentette be: Szlovákia védőszentjéhez, a Hétfájdalmú Szűzanyához imádkozik, hogy vegye oltalmába Szlovákiát a „mostani nehéz időkben és megpróbáltatásokban”. Nos, ez valóban szép dolog, nem ártana azonban a kormányfő eszébe juttatni a „segíts magadon, Isten is megsegít” mondást, ő ugyanis nem azért kapja a havi több ezer eurós fizetését, hogy imádkozzon értünk, hanem hogy olyan döntéseket hozzon, amelyeknek köszönhetően a lehető legkisebb veszteségekkel élhetjük túl az előttünk álló valóban nehéz időszakot.

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy