Search by category:
Egyéb kategória

Feleannyi üvegházhatású gázt bocsátunk ki, mint 30 évvel ezelőtt

Az üvegházhatást okozó gázok mennyiségének csökkentéséről szóló jogszabályokat nagymértékben befolyásolják az ezzel kapcsolatos EU-s jogaszabályok, melyek már régóta az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő kiépítését hirdetik.

A környezetvédelmi minisztérium szerint Szlovákia az 1990 és 2020 közötti időszakban közel felére csökkentette az üvegházhatású gázkibocsátások mennyiségét – az országos nyilvántartás a csökkenést leginkább a mérséklő intézkedéseknek tulajdonítja.

Az üvegházhatást okozó gázok mennyiségének csökkentéséhez az új klímaváltozásról és alacsony szén-dioxid kibocsátásról szóló törvény is hozzájárul – e törvény által szabályozzák az építkezéseket, a közúti szállítást, a hulladék mennyiségét, a mezőgazdasági szektort, valamint az erdőgazdálkodást is.

A károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez az ország lakossága is hozzájárulhatnak: Szlovákiában a személygépkocsik teszik ki a közúti közlekedésből származó kibocsátások 60,6 százalékát – ilyenkor nitrogén-oxidok, szén-monoxid és szilárd részecskék kerülnek a kipufogórendszerből a levegőbe. A Környezetpolitikai Intézet szerint a szilárd részecskék és a nitrogén-dioxid magas koncentrációja Szlovákiában évente mintegy 1600 korai haláleset okozója.

(refresher.sk, cszs)

Read More

Post Comment