Search by category:
Egyéb kategória

A Za ľudí szerint ideiglenes intézkedés az uniós források magyarországi felfüggesztése

Ideiglenes intézkedés az Európai Bizottság részéről a Magyarországnak szánt uniós források kifizetésének részleges felfüggesztése, amíg Magyarország nem hozza meg a megfelelő intézkedéseket – tájékoztatott a Za ľudí kormánypárt, hozzátéve, hogy támogatja az EB javaslatát.

„Mivel európai uniós költségvetési pénzekről van szó, melyekhez Szlovákia is hozzájárul, támogatjuk az EB javasolt intézkedéseit, a végső cél azonban az, hogy Magyarország elfogadja a szükséges korrekciókat” – közölte állásfoglalásában a párt.

A Za ľudí hozzátette, Magyarországon tartósan gond van a közbeszerzési pályázatokkal és azok ellenőrzésével, melyek lebonyolítása nem felel meg az uniós szabályoknak. „Az EB ezért nemcsak azt javasolta, hogy állítsák le Magyarország számára a kifizetéseket, mint történt az Szlovákia esetében is, hanem az új szerződések aláírását is szüneteltessék. Ez azok számára is figyelmeztetés, aki Szlovákiában megkérdőjelezik a szigorú közbeszerzési eljárásokat és azok ellenőrzését” – tette közzé a párt.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő leszögezte, az EB aszerint jár el, amiben az uniós tagállamok megegyeztek az EU hétéves költségvetésének elfogadásakor. Bízik benne, hogy Magyarország elfogadja a szükséges intézkedéseket a rendelkezésére álló idő alatt, és nem kell végleg leállítani az uniós támogatások kifizetését. Szükség esetén Szlovákia kész támogatni a határidő meghosszabbítását, hogy Magyarországnak több ideje legyen az EB-vel folytatott tárgyalásokra.

Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke, valamint Robert Fico, a Smer elnöke elutasítja az EB döntését. A hétvégi televíziós vitaműsorokban egyaránt úgy nyilatkoztak, Szlovákiának vétóznia kellene ezt a döntést. „A Sme rodina a kormányban és a kormánykoalícióban is vétózni fogja ezt az elképzelést” – jelentette ki Kollár.

Az EB körülbelül 7,5 milliárd euró kifizetését állítaná le Magyarország számára, a jogállamiság védelme érdekében elfogadott szankcionálási mechanizmus keretében. A Bizottság először alkalmazza ezt az eljárást. Az EU két éve vezette be az új pénzügyi szankciókat, válaszként arra, hogy Brüsszel a demokrácia leépítésének tekinti a Magyarországon és Lengyelországban zajló folyamatokat.

Read More

Post Comment