Search by category:
Egyéb kategória

Így fog kinézni II. Erzsébet királynő temetése

Frissülő cikkünkben figyelemmel kísérjük II. Erzsébet királynő temetési szertartását.

10:21 – Szlovákiát Zuzana Čaputová államfő képviseli a szertartáson. Vasárnap lerótta tiszteletét a néhai uralkodó, II. Erzsébet királynő előtt.

10:15 – Hétfő reggel 7:30-kor bezárult a Westminister-palota kapuja. II. Erzsébet királynő a brit parlamentnek is helyet adó épületben volt felravatalozva, ami előtt az utóbbi napokban néha 24 órás sor állt. A Telex időbe rendezte a volt uralkodó temetésének főbb eseményeit.

11:44: A királynő koporsója elindul a Westminster-palotából a Westminster-apátságba. A koporsót egy ágyútalpon fogják húzni haditengerészek, a menetet a királyi család vezeti, mögöttük haladnak majd a legfontosabb gyászolók.
11:52: A koporsó megérkezik a Westminster-apátságba.
12:00: A temetési szertartás elkezdődik. Az eseményt David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti, az imádságokon kívül felszólalnak világi szereplők, beszédet mond többek között Liz Truss brit miniszterelnök is.
12:55: Két perc néma csenddel emlékeznek meg a királynőről a Westminster-apátságban és Nagy-Britannia-szerte.
13:00: A szertartás véget ér, eljátsszák a brit himnuszt, amelynek szövege szerint most már „Isten óvja a királyt!” kell mondani „Isten óvja a Királynőt!” helyett. A koporsó elindul az apátságból Londonon keresztül, miközben a Big Ben harangjait folyamatosan félreverik.
14:00: A koporsó megérkezik a Wellington-diadalívhez, ahol halottaskocsiba rakják. Innen a gyászolók és a kocsi is elindulnak a királyi család nevét adó Windsor-kastélyba.
16:06: A halottaskocsi megérkezik Windsorba, ahol újabb gyászmenet indul. A király és a családjuk gyalogosan kísérik majd a koporsót a windsori kastélyban található Szent György-kápolnához.
17:00: Elkezdődik a gyászszertartás a Szent György-kápolnában.
20:30: Lezárul a temetés. II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp született dán és görög királyi herceg, halálakor edinburgh-i herceg mellé temetik.

(Telex)

A temetés (magyar idő szerinti) menetrendje a következő lesz:

08:48 – Ma végső búcsút vesznek hétfőn II. Erzsébet királynőtől. Az egész napos szertartássorozaton több száz magas rangú hazai és külföldi meghívott lesz jelen, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói.

Read More

Post Comment