Search by category:
Egyéb kategória

Két év után újra Csallóközi Vásár Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely |

Szerdán kezdetét vette a 40. Csallóközi Vásár, követve a régi hagyományokat, miszerint Dunaszerdahelyen szerda volt a vásározás napja. A vásár szombat estig tart és idén először zajlik a májusban átadott Vásártéren.

Szerda délután hivatalosan is megnyitotta kapuit a jubileumi, 40. Csallóközi Vásár. A polgármester Hájos Zoltán a megnyitójában röviden felvázolta a vásár történetét, amit 1980-ban szerveztek meg először, kiemelte, akkor is és most is az a küldetése a vásárnak, hogy összehozza a családokat, a rég nem látott barátokat, az ismerősöket, munkatársakat. Sok minden változott a 42 év alatt, de a közösségmegtartó szerep ugyanolyan fontos, mint a kezdetekben.

Mára a Csallóközi Vásárnak nemcsak kulturális, gasztronómiai és kereskedelmi jelentősége van, hanem idegenforgalmi szempontból is fontos

– mondta el Hájos. Végül kellemes időtöltést és nagyon jó szórakozást kívánt. Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke elmondta, hogy két évvel ezelőtt:

Nem is tudtuk, hogy milyen jó dolgunk van.

Nem ismertük a Covid fogalmát, nem volt háború a szomszédban, annak minden pénzügyi, energetikai és humanitárius hatásával együtt. Most mindenkinek elsősorban jó szórakozást kívánt, és azt, hogy pár napra felejtsük el azokat problémákat, amik sújtanak bennünket. A megnyitón jelen voltak Dunaszerdahely testvérvárosainak képviselői és Pető Tibor, a Magyar Köztársaság nagykövete is. Először ad otthont ennyi embernek a májusban átadott Vásártér – Meeting Point (Találkozási-hely), ami sokszor és sok helyen kapott kritikát, de funkcióját talán most tölti be igazán, hiszen ezáltal kulturált, tiszta és rendezett körülmények között szórakozhatnak az idelátogatók. A villanyszekrényekkel gazdagon ellátott teret, most a gasztrosátrak is nagyra értékelik, hiszen így megfelelő módon van kivilágítva a stand és állandó csatlakozásuk van a villany- és a vízhálózathoz.

Rengeteg az árus, a gasztroárusok helypénzét nem emelték, tehát a 2019-es áron tudtak standot bérelni, nem csoda, hogy még májusban elfogytak ezek a gasztrohelyek. A tortilla menü (sajttal, sonkával besütött tortilla salátával) 8 euróba kerül, van liba- és kacsamáj, ez utóbbiból 18 euróba kerül 10 dkg, a disznótoros finomságokat 6 euróért árulják, egy tál gulyás 8 euró, a rétes 1,80.

Az egyéb árusoknak a szervezők 350 helyet jelöltek ki. A kínálat óriási, van itt minden, mint egy igazi jó vásárban, árulnak szőnyeget, függönyt, kárpittisztításhoz szükséges szereket, klasszikus szőrmebundát, ékszereket, kegytárgyakat. Van több stand, ahol mézet árulnak, érlelt sajtokat, gyógynövényes terméket, különböző pincészet borait. A Kézművesek utcája és a Borkorzó szintén nagy látogatottságnak örvend. Vannak standok, ahol különféle szolgáltatásokat kínálnak, az egyik ilyenben bemutatkozhatnak a kezdő masszőrök, akik különböző masszázs kezeléseket nyújtanak. Ez a rokonszenves kezdeményezés mindenkinek előnyös, hiszen az eszközökről a stand gondoskodik, a masszőr kapcsolatot épít, a kezelés adomány alapú és a befolyt összeget jótékony célra fordítják, mégpedig a szemműtétre váró kis Daisy javára. Szerdán délután elindultak a hinták, az óriáskerék és a dodzsem, ahol sorok alakultak ki. Este az Ismerős Arcok, majd Demjén Ferenc és zenekara adott koncertet, a Vásártér teljesen megtelt a szórakozni vágyókkal. A pénteki napon fellép a Desmod együttes és a Kowalsky meg a Vega zenekar, a zárónapon a Bagossy Brothers Company és Charlie. A vásár részletes programja megtalálható a város honlapján és a közösségi oldalán.

Read More

Post Comment