Search by category:
Egyéb kategória

Kollárék diktálják a parlamenti ülés menetét

Pozsony |

A héten másodjára sem sikerült módosítani a büntető törvénykönyv vitatott 363-as paragrafusát. A legnagyobb kormánypárt által beterjesztett javaslatot szerdán egy szavazat híján nem sikerült a második olvasatba utalni, a liberálisok tervezetéről szóló szavazást pedig váratlanul jövő hétre halasztották.

Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter és Alojz Baránik (SaS) parlamenti képviselő délelőtt közösen ismertették a törvényjavaslatot, mely elsődleges célja, hogy a „főügyész ne szüntethesse meg az ügyészek jogerős döntését”. A hatályos szabályok értelmében az említett paragrafus alapján a főügyésznek jogában áll megszakítani egy eljárást, ha az törvénytelenül zajlik. Maroš Žilinka, a Főügyészség vezetője többször élt ezzel a lehetőséggel, és politikailag érzékeny ügyekbe avatkozott bele, amiért a kormánypártok képviselői élesen bírálták. A négypárti koalíciónak a Sme rodina ellenkezése miatt nem sikerült megállapodnia a törvénymódosításról, és úgy tűnik, a kisebbségi kormányzás alatt sem lesz egyszerű elérni a főügyész jogkörének szűkítését.

Jelentős változás

Az SaS módosítása több változást eredményezne, a főügyész nem indulhatna választáson (nemrégiben felmerült, hogy Žilinka ringbe szállhat az elnöki székért), emellett bevezetnék, hogy a parlament javaslatára az államfő leválthassa a főügyészt, továbbá a Speciális Ügyészi Hivatal függetlenségének megerősítése érdekében tennének különböző lépéseket, valamint a Főügyészség tevékenységének átláthatóságát szeretnék növelni. A sajtótájékoztatón az is kiderült, nem törölnék el teljesen a paragrafust, de a vádlott javát nem szolgálhatná, épp ellenkezőleg – csak akkor alkalmaznák, ha egy lezárt büntetőjogi eljárást kellene újra megnyitni. „Az ügyészség alapvető célja a vádemelés, nem pedig a felmentés” – jegyezte meg Baránik. Kolíková hangsúlyozta, a javaslat kidolgozását szakmai vita kísérte, ami pedig a törvénytelen eljárást illeti, úgy véli, az igazságszolgáltatás rendszerén belül vannak eszközök, amelyek a vádlott rendelkezésére állnak.

Kollár kihúzta

A törvénytervezetről eredetileg csütörtökön 11 órakor kellett volna szavazni, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök azonban a kormányjavaslatok miatt összehívta a házbizottságot, így a voksolás több mint fél órát csúszott. A képviselők elsőként arról szavaztak, hogy az új javaslatok felkerüljenek-e a napirendre, a szavazáson azonban mindössze 74 honatya vett részt, ami azt jelentette: a parlament nem határozatképes. A Sme rodina, a Smer, a Hlas és az ĽSNS képviselői egyaránt blokkolták az ülést, ezért Kollár obstrukcióra hivatkozva a szavazás elnapolását javasolta. „Az eljárást egyeztettük a frakcióval. Kollár úr kihúzta a szavazókártyát, ami azt jelenti, a frakció többi tagja is kihúzta azt” – mondta Peter Pčolinský (Sme rodina) frakcióvezető, aki „belső megállapodásra hivatkozva” nem akart egyenes választ adni a történtekre. A képviselők többsége végül támogatta az indítványt, így csak jövő héten kedden szavaznak a javaslatról. Az ülésről hiányzott több ellenzéki képviselői is, akik nem értenek egyet a 363-as paragrafus módosításával, s mivel a parlament jelenlegi összetételében minden szavazat számít, ezért Kollárék a halasztás mellett döntöttek.

Anna Zemanová (SaS), a tervezet egyik beterjesztője és Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti képviselő egyaránt kritizálták a Sme rodina elnökének lépését, úgy vélik, visszaélt hatalmával. A koalíciós képviselőt meglepte, hogy az OĽaNO belegyezett a szavazat elnapolásába. Az SaS a közösségi oldalán azt írta, a 363-as paragrafus módosítása átment volna, ezért a Sme rodina tagjai blokkolták a szavazást. Vladimíra Marcinková (SaS) szintén azt írta, hogy a liberálisoknak sikerült elegendő szavazatot gyűjteniük. Monika Kozelová (OĽaNO) parlamenti képviselő reggel a plénumban nyilvánosan kijelentette, hogy támogatja az ellenzékbe vonult párt kezdeményezését. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője pedig azt állította, támogatják az SaS javaslatát.

Második próbálkozás

Egy nappal korábban hasonló javaslatról szavaztak a képviselők, melyet az OĽaNO tagjai dolgoztak ki, egy szavazat azonban hiányzott a második olvasatba juttatáshoz. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő pár hónapja azt ígérte, nem adja fel a 363-as paragrafus módosításáért vívott harcot, végül azonban saját pártja sem támogatta egyhangúlag a tervezetet – Igor Hus (OĽaNO) nem szavazott. A Sme rodina a Smerhez, a Hlashoz és a szélsőséges képviselőkhöz hasonlóan a javaslat ellen voksolt. Kollár állítja, azokért harcolnak, akik „törvényellenesen börtönben végzik”, s amíg nem lesz a nyugati országok szintjén az ügyészség és a bíróságok, addig nem egyeznek bele a rendkívüli jogorvoslat eszközeinek eltörlésébe.

Ha az OĽaNO javaslata után az SaS próbálkozása is kudarcba fullad, akkor a házszabály értelmében 6 hónapig nem tárgyalhatják újra a kérdést. Ha az OĽaNO képviselői megszavazzák az ellenzéki SaS javaslatát, azzal megszegik a koalíciós szerződést, Šipoš viszont közölte, a Sme rodina nem vétózott, így az OĽaNO készen áll támogatni több olyan javaslatot, amit az egykori koalíciós partnerük nyújtott be. „A Sme rodina úgy döntött, az ellenzékkel blokkolja az ülést. Számunkra az a lényeg, hogy tudjuk jóváhagyni az energiaválsággal kapcsolatos gyorsított eljárásban tárgyalt kormányjavaslatot” – szögezte le.

Read More

Post Comment