Search by category:
Egyéb kategória

Megerősítették, valóban ő lehet az új oktatási miniszter

Slavomír Partila, egy tőketerebesi egyházi iskola igazgatója lehet az új oktatási miniszter – erősítette meg Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügy-miniszter a TV JOJ Na hrane című csütörtöki műsorában. 

Krajniak leszögezte, az új oktatási miniszter személye Zuzana Čaputová államfő és Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő közti tárgyalásokon múlik.

Ha szeptember végéig az Európai Unió nem áll elő egy, a Szlovákia számára is kedvező megoldással az energetikai krízisre, a kormány októberben dönt az energiaárak szabályozásáról – jelentette ki Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügy-miniszter csütörtökön este a TV JOJ Na hrane című műsorában. Ennek jogi keretét az energetikai szükséghelyzetről szóló törvény módosítással teremtenék meg.

Krajniak szerint a háztartások többféle módon is segítséget kapnak majd a magas energiaárakat illetően. Az első az árak szabályozása lesz. 

„Vagy az Európai Unió előáll egy megoldással, amely elfogadható lesz a számunkra, vagy mi október folyamán eldöntjük, miként szabályozzuk majd az árakat. Azt nem ígérhetjük, hogy az idei évhez hasonlóak lesznek, de meg tudják majd fizetni” – mondta.

A legrosszabb szociális helyzetű családok számára külön anyagi támogatást is nyújtanak majd, ennek részleteiről azonban még tárgyalnak.

Krajniak a műsorban arról is beszélt, hogy a kormány további segélyeket tervez nyújtani a magas infláció által leginkább érintetteknek, ez a támogatás pedig nem csak az energiát érinti majd. Emlékeztetett, hogy augusztus végéig fizették ki az első körös inflációs segélyt.

„Rövidített jogalkotási eljárásban a jövő héten a parlament elé kerül a nyugdíjasoknak szánt inflációs segély, illetve egyéb intézkedések is, amelyek lehetővé teszik, hogy az év végéig minden érintett háztartásnak segítsünk” – fűzte hozzá.

Krajniak szerint idén novemberben a nyugdíjasok 14. nyugdíjat kaphatnak majd, amely a 13. nyugdíj 70 százalékának felel majd meg. Utóbbit a nyugdíjasok júliusban kapták kézhez. Erre a célra az állam 200 millió eurót különített el. 

A miniszter elmondta, más, veszélyeztetett csoportok számára is segélyekkel készülnek. „Mindez egyszeri segítség lesz több száz euró formájában” – mondta.

Read More

Post Comment