Search by category:
Egyéb kategória

Párkányban aszfaltozzák az új kerékpárút szakaszait

A párkányi Duna-gáton szeptember harmincadikáig készülnek el az új aszfaltréteggel, a Helembáig vezető teljes kerékpárutat jövő nyárig kell megépítenie a kivitelezőnek.

Szeptember végéig aszfaltozzák le a város Duna-gátjának tetejét, amely a leendő, Helemba és Párkány közti új kerékpárút része lesz. A gát egészen a vasúti hídig kap még egy új burkolatot – közölte lapunkkal Folk Róbert, a városháza fejlesztési osztályának vezetője. Ugyanezen a szakaszon a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat 2019-ben már kialakított egy új aszfaltréteget, de az osztályvezető szerint a mostanira is szükség van, mert ez az ún. záró réteg a töltés koronáján.

Igen, a vállalat akkor aszfaltozott a gáton, alapozó réteget fektettek, de tervben volt, hogy a választások után a második réteget is leterítik. Erre viszont nem került sor. Mivel ugyanitt húzódik majd a kerékpárút is, ezért most le lesz rendesen aszfaltozva a gát, hogy árvíz esetén se legyen gond a töltéssel

– tette hozzá Folk.

Az új kerékpárút részeként Helembán, az Ipoly-gáton kb. 900 méteres szakaszt, Garamkövesden pedig 11 kilométer hosszan, a vasúti és a közúti híd között lévő szakaszt aszfaltozzák le, minkét oldalon – tudatta a szakelőadó. A kivitelező cégnek augusztusban adták át az építkezési területet, az új kerékpárutat legkésőbb jövő nyárig kell kiépítenie.

Az új bicikliútra Párkány 950 ezer eurót nyert uniós forrásból az INTERREG programban. A projekt viszont 110 ezer euróval drágult, többek közt azért, mert a kivitelezési közbeszerzés eredménye szerint a legkedvezőbb ajánlat is 1 millió hatvanezer euró volt. Értesüléseink szerint a különbözetet a nemzetközi pályázat irányító hatósága kifizeti. Mivel a projekt utófinanszírozásos, Párkány 1 millió 100 ezer eurós áthidaló kölcsönt tervez felvenni a kivitelezési munkák fedezésére.

Read More

Post Comment