Search by category:
Egyéb kategória

Pozsonyban lesz a V4-es államfői csúcs, Miloš Zeman is részt vesz rajta

Pozsonyban tartják október 11-én a visegrádi négyek (V4) államfőinek csúcstalálkozóját. Miloš Zeman cseh elnök személyesen vesz részt a Szlovákia által szervezett találkozón – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Rudolf Jindrák, a cseh elnöki iroda (KPR) külügyi osztályának vezetője.

A csúcstalálkozónak két tematikusan része lesz, az első részben az ukrajnai biztonsági helyzettel és az ehhez kapcsolódó külpolitikai kérdésekkel foglalkoznak az államfők. A találkozó második részében az energiahordozókról és az energetikai önellátásról lesz szó. „Ezt a két témát Zuzana Čaputová köztársasági elnök javasolta, és mi természetesen egyetértünk” – magyarázta a KPR külügyi osztályának vezetője.

 Bár Magyarország háborús konfliktussal kapcsolatos álláspontja bizonyos szempontból eltér a csoportosulás többi államáétól, Jindrák úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy vita alakulna ki az államfők között. „Nem hinném, hogy vita vagy veszekedés alakulna ki, de lehet, hogy Magyarországról kicsit másképp látják ezt a kérdést. Demokraták vagyunk, és ez a találkozó arra szolgál, hogy megbeszéljük a nézeteltéréseket” – mondta Jindrák.

Zeman cseh elnökként valószínűleg utoljára találkozik a magyar és a lengyel államfővel. „Ami a szlovák köztársasági elnökkel való későbbi találkozást illeti, remélem, hű marad a hagyományhoz, és utolsó hivatalos útja Szlovákiába vezet majd” – mondta Jindrák.

Hatodik alkalommal tartanak V4-es államfői csúcstalálkozót. 2022. július 1-jétől Szlovákia tölti be a visegrádi négyek soros elnökségét. 2023. július 1-jétől Csehország veszi át az elnökséget.

Read More

Post Comment