Search by category:
Egyéb kategória

Generációk közös szüreti ünnepe (FOTÓK + VIDEÓ)

Felsőszeli |

Több évtizede tartanak minden évben szüreti felvonulást és mulatságot Felsőszeliben. A szervezők igyekeznek minden generációt bevonni az előkészületekbe és a megvalósításba.

A Csemadok helyi alapszervezetének hagyományos szüreti ünnepségét az 1950-es évektől kezdve szervezik meg rendszeresen Felsőszeliben.

Hagyományok átadása

Voltak időszakok, amikor elmaradt a rendezvény, de a ‘90-es években újra felelevenítették ezt a hagyományt. Az előkészületek a szombati mulatságra már pénteken elkezdődtek. „A helyi nyugdíjasklub, a Csemadok és az egészségkárosultak szervezetének tagjai segítségével mákos pogácsát és keszőcés-mákos lepényt készítettek az alapiskolában szakkörként működő Felfedező csapat tagjaival és olyan gyerekekkel, akiket érdekel a sütés. Mindkét étel helyi jellegzetesség, a régi receptek alapján készülnek, amelyeket korábban egy kiadványban gyűjtöttünk össze” – mondta el Mészáros Magdolna, a Csemadok Felsőszeli Alapszervezetének elnöke. Hangsúlyozta, az egyik szívügye átadni a gyerekeknek a régi hagyományokat, megismertetni velük azt, ami nincs a tankönyvben, hogy a közösen végzett munka során a közösség részévé váljanak. Mészáros Magdolna célja, hogy a gyerekek minél többet tanuljanak, tapasztaljanak, lássanak és érzékeljenek az őket körülvevő világból.

Folklórtalálkozó és mulatság

Minden évben a szüreti mulatság napján, délelőtt szüreti felvonuláson hívják meg az érdeklődőket az esti programokra. A menet idén is a kultúrház elől indult, énekszóval végigvonult a fő utcán, majd az esti ünnepségen fellépő csoportok a község központjában lévő téren tartottak ízelítőt műsorukból. Balla Gáspár katolikus plébános és Slížiková-Tóthová Zuzana evangélikus lelkész megáldották a kenyeret, a szőlőt és más terményeket. A borosgazda, Renczés László és fivére, a kürtös, Renczés Ágoston előadásukkal szórakoztatták az egybegyűlteket, illetve tőlük tudhatták meg a lakosok, milyen programokkal várják őket az esti mulatságon. A felsőszeli Nyíló Rózsa Tánccsoport és a Rozmaring Éneklőcsoport, a helyi alapiskola mellett működő Höcögők tánccsoport, a darnózseli Őszirózsa Népdalkör és a Szigetköz Táncegyüttes, valamint a helyi Mátyus Néptánccsoport rövid műsora alatt a helyben főzött keszőcével készült mákos lepénnyel és mákos pogácsával kínálták meg a falu népét, valamint a nap folyamán a vendégeket. Délután a kultúrházban Nagy Tibor és Maczelka Róbert vetített képes beszámolót adtak elő a 16 napos Trianon motoros emléktúráról. Az esti gálaműsorban az említett csoportokon kívül fellépett még a felsőszeli Kikelet és a hodosi citerazenekar. A szüreti ünnepség hajnalig tartó mulatsággal zárult.

Read More

Post Comment