Search by category:
Egyéb kategória

Újraindul a svéd fegyver- és hadianyagexport Törökországba

Svédország újra engedélyezte fegyverek és harci felszerelések eladását Törökországnak – közölte pénteken a stratégiai termékek ellenőrzéséért felelős svéd hivatal (ISP).

A korlátozás feloldása egyike volt azon feltételeknek, melyeket Törökország szabott ahhoz, hogy támogassa Svédország felvételét a NATO-ba.

A fegyverexportért is felelős hivatal közleményében hangsúlyozták: „leendő NATO-tagsága megerősíti Svédország azon védelmi és biztonságpolitikai megfontolásait, melyek lehetővé teszik, hogy katonai felszereléseket adjon el más tagországoknak, köztük Törökországnak”.

A közlemény szerint már a harmadik negyedévben engedélyezték katonai jellegű termékek kivitelét, köztük elektronikai felszerelésekét, szoftverekét és speciális műszaki eszközökét.

Svédország azután állította le fegyverexportját Törökországba, hogy a török csapatok 2019-ben behatoltak Észak-Szíria területére.

A NATO-csatlakozási folyamat felgyorsításának érdekében Svédország, Finnország és Törökország júniusban közös szándéknyilatkozatot írt alá. Augusztusban azonban Recep Tayyip Erdogan török elnök elégedetlenségét fejezte ki a megállapodás végrehajtásával kapcsolatban, és sürgette a két skandináv országot, hogy gyorsítsák fel Ankara fel kéréseinek teljesítését, beleértve a törökök által terroristának minősített személyek kiadatását is.

Read More

Post Comment