Search by category:
Egyéb kategória

A Szövetség ma hivatalosan is tagja lett a FUEN-nek

Alább változtatás nélkül közöljük a Szövetség sajtóközleményét.

Az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) az őshonos nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségeket képviselő összeurópai szervezete idén Berlinben tartotta tisztújító kongresszusát. A tanácskozás utolsó munkanapján a Szövetség tagságáról is döntöttek. 

A Szövetség egy évvel ezelőtti megalakulását követően kérte a szervezetbe való tagfelvételét, amelyre a több mint száz kisebbségi szervezetet tömörítő FUEN hétvégén Berlinben megtartott tanácskozása során került sor.

A felvidéki magyar szervezetek közül korábban a Magyar Közösség Pártja volt a FUEN tagja. Mivel a Németországban bejegyzett ernyőszervezet működési szabályzata szerint az MKP jogutója, a Szövetség tagságának jóváhagyásához a tagszervezetek beleegyezésére volt szükség, a berlini kongresszus küldöttei így a felvidéki magyar párt tagságáról is döntöttek. 

A tanácskozáson a Szövetséget Horony Ákos és Őry Péter képviselte, Forró Krisztián pedig videóüzenetben üdvözölte a taanácskozás résztvevőit. 

Horony és Őry a tanácskozás során a magyarországi szlovákokat és a szlovákiai németeket képviselő szervezetek vezetőivel is egyeztettek.

A tisztújító kongresszus küldöttei új vezetőket is választottak Berlinben. A FUEN élén az elkövetkező hároméves időszakban is a jelenlegi elnök, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) jelöltjeként induló Vincze Loránt áll majd. 

Ahogy azt korábban Vincze kijelentette, FUEN mára olyan szervezetté vált, amelynek aktív jelenlétét nemcsak az európai őshonos kisebbségek tapasztalják, hanem az európai és más nemzetközi szervezetek is megkerülhetetlen partnerként tekintenek rá a kisebbségvédelem területén.

Megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen közösségben folytathatjuk a munkát,” jelentette ki Forró Krisztián, miután pártja kérelmét a küldöttek egyhangúlag elfogadták.  

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy