Search by category:
Egyéb kategória

Elítélte az erőszakot és a gyűlöletet az iskola, ahová a lövöldöző járt

Elítélte az erőszak és a gyűlölet minden formáját és annak megnyilvánulásait az az iskola, ahová a lövöldöző járt. A gimnázium Pozsony–Újváros városrészében van, kivételesen tehetséges gyerekek járnak oda. Az oktatási intézmény közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy a pozsonyi lövöldöző az iskola diákja volt. A közleményben az áll, hogy nem voltak radikális vagy gyűlöletkeltő megnyilvánulásai.

„Az iskolában nem hangoztatott ilyen nézeteket, nem próbálta ilyen irányban befolyásolni a többi diákot, és a tanítási órákon sem hangoztatott kirekesztő nézeteket” – áll a közleményben.

„Az ő legbelső, egyéni világa a közösségi médiában nyilvánult meg, amiről csak a tette után szereztünk tudomást” – közölte a gimnázium.

A Denník N-nek sikerült kapcsolatba lépnie a két halálos áldozatot követelő gyilkosság elkövetőjének, a 18 éves Juraj K.-nak tanáraival.

A tanárai szerint Juraj K. jó képességű, tehetséges diák volt, de problémás magatartással. Többször dühösen viselkedett, gyakran került konfliktusba. Nem talált barátokat, ezt pedig nehezen viselte.

Az iskola már korábban is felfigyelt a fiú különös viselkedésére, ezért az édesapjának azt tanácsolták, hogy fiával kérjék egy szakember, pszichológus vagy pszichiáter segítségét, ő azonban nem volt együttműködő. Vélhetően szégyellte ezt – írja a Denník N.

„Nagyon sajnálom azt, ami történt” – nyilatkozta a lapnak a fiú korábbi iskolájának igazgatónője, Dana Jančinová.

A fiú egy pozsonyi gimnáziumba járt ahonnan később egy másik, különösen tehetséges diákok számára fenntartott pozsonyi iskolába lépett át. A közösségi oldalán közzétett manifesztációjában a fiú arról ír, hogy korábbi iskoláját pszichikai problémák és az osztálytársaival való konfliktus miatt hagyta ott. Az írásból az is kiderült, hogy az iskolában szekálták őt, ezen pedig nem tudta túltenni magát.

A fiú nehezen viselte, hogy nem jött ki a többi tanulóval, az iskolában agresszíven viselkedett társival. Volt, hogy a vita az egyik osztálytársával egészen verekedésig fajult, ezért a másik fiú inkább iskolát váltott.

„Az osztálytársai kerülték őt, nem akartak vele lógni. Nem jött ki velük, mert nem bánt velük megfelelően” – nyilatkozta a lapnak az egyik, neve elhallgatását kérő tanár.

A tanár szerint a fiú gátlások nélkül szidta osztálytársait, ugyanakkor kiegyensúlyozatlan volt. Volt, hogy egyik percben sírt, a másikban pedig a düh kerekedett rajta úrrá.

(Denník N)

Az iskola hangsúlyozta, elítéli az erőszak és a gyűlölet minden formáját és megnyilvánulását. „A diákok és az iskola dolgozói számára válságkezelő csoportokat szerveznek” – tették hozzá.

Read More

Post Comment