Search by category:
Egyéb kategória

Az oroszok agyonlőttek egy ukrán karmestert, amiért nem volt hajlandó fellépni egy propagandakoncerten

Orosz katonák az otthonában agyonlőtték Jurij Kerpatenko ukrán karmestert – írja a 444.hu az ukrán kulturális minisztérium információira hivatkozva.

Az eset az orosz megszállás alatt lévő, szeptember végén annektált Herszonban történt még szeptemberben, az információ csak most került nyilvánosságra.

A megszálló adminisztráció koncertet akart szervezni, amelynek az lett volna a célja, hogy bemutassa, mennyivel jobb és békésebb az élet a dél-ukrajnai városban az orosz csapatok bevonulása óta. Meghívták a helyi Gileja kamarazenekart, amelynek Kerpatenko a vezető karmestere.

Kerpatenko viszont – aki a kezdetektől nagyon hangosan ellenezte az orosz inváziót a közösségi oldalán – határozottan visszautasította, hogy részt vegyen ezen az egyértelműen propagandacélokat szolgáló eseményen. Erre a katonák megölték – írja a 444.hu.

Az ukrán ügyészség nyomozást indított az ügyben.

Az ügy nagy felháborodást váltott ki a nemzetközi zenészközösségben. Dalia Stasevska finn-ukrán karmester mellett – aki az orosz komolyzenészeken túl más, külföldön élő művészeket is felszólalásra buzdított – Szemjon Bicskov orosz művész, a Cseh Filharmonikusok karmestere is bírálta a barbár kivégzést. Azt nyilatkozta, tragikusan ironikus, hogy az orosz vezetés az orosz kultúra felsőbbrendűségéről beszél, miközben a katonáik agyonlőnek olyanokat, akik a kultúrával szépséget hoztak az emberek életébe.

(444.hu)

Read More

Post Comment