Search by category:
Egyéb kategória

Elsőként szélerőművet építene a Duslo vegyi üzem

Vágsellye |

megújuló energiaforrások minél hatékonyabb felhasználásában látja a jövőt a Duslo vegyi üzem vezetése. A legújabb beruházási tervéhez kidolgozott környezeti hatástanulmányt október 14-én tették közzé. Az A variáns szerint 6, a B variáns szerint 7 szélerőmű kereket telepítenének a vágsellyei járásbeli Vágtornóc és Mocsonok kataszterébe, a vegyi komplexum tulajdonában lévő területre.

A szélerőmű park megépítésébe Vágsellye és Vágtornóc önkormányzatának is van beleszólása, a nyilvánosságnak huszonegy napja van véleményezni az enviroportal.sk-n közzétett környezeti hatástanulmányba foglaltakat. A tervek szerint a Duslo üzemének déli területén állnának a szélkerekek, a parcellák jelenleg mezőgazdasági területként szolgálnak. Egy részük a Vágtornóchoz tartozó Felsőjattó kataszterében található. A mintegy 60 millió eurós beruházás keretében 150-170 méter magas oszlopokra szerelnék fel a szélturbinákat, amelyek pontos típusát meg nem közölték. A vegyi gyár hivatalos honlapján arról értesültünk, hogy a cég más módon is szeretne energiához jutni, ezért napelemeket helyeznének ki a területükön. A vállalat tervei között szerepel továbbá egy közös, korszerű energiatároló rendszer létesítése a szélenergia és a napenergia hatékony tárolására. A vállalat honlapján lévő tájékoztatás szerint első fázisban 20 MW elektrolízer telepítését tervezik 14 megawatt teljesítményű fotovoltaikus erőművel és 36 megawatt teljesítményű szélerőművel. A Duslo vegyi gyárban az energiaárak emelkedése miatt néhány hetes késéssel indították be az egyik termelési részleget. A műtrágya gyártásáról híres, és a gumigyártásnál nélkülözhetetlen vegyi anyagok előállítójaként is ismert üzem vezetése sokat remél a megújuló energiaforrások jövőbeni felhasználásától. Négy évvel ezelőtt ünnepelték a vegyi gyár fennállásának hatvanadik évfordulóját, ahol ma már több mint kétezer személyt alkalmaznak, és bedolgozó cégekkel működnek együtt. Ebben az időben nyitották meg az Ammónia 4 részleget, amelyet mintegy 320 millió euróból építettek.

Korábban napi 1300 tonna ammóniát gyártottak, az új csarnok korszerű technológiája napi 1600 tonna gyártását tette lehetővé. Az Ammónia 4 részleg építéséhez állami támogatást kapott a vállalat, és az Európai Bizottság további 58 millió euró adókedvezményt nyújtott a régió egyik legnagyobb munkáltatójának.

 

Read More

Post Comment