Search by category:
Egyéb kategória

Okoskonyha: Melyik konyhai eszköz mivel helyettesíthető?

Mindenki, aki szeret főzni, tökéletesen felszerelt, tágas, fényes konyháról álmodik. Néha azonban hosszú az út odáig. Vannak költözések, átmeneti lakhelyek, kollégiumi szobák… Ilyenkor próbáljuk minimalizálni az eszközeinket, és okosba oldani inkább, amit csak lehet. Az alábbi tippek ebben segítenek.

Sodrófa
Közeledik a karácsony, épp azon gondolkozunk, hogy itt lenne az ideje mézeskalácsot sütni, be is szerzünk hozzá minden alapanyagot, aztán mire összegyúrtuk a tésztát, tanácstalanul állunk, mert ki is kéne nyújtani, de nincs mivel… Gond egy szál se! Fogjunk egy borosüveget, tökéletesen fog működni.

Habverő
Ez sem egy mindennap előkerülő eszköz, ha viszont kell, akkor nagyon! Tojáshabot akár két villa segítségével is készíthetünk. Csupán két egyforma nagyságú és szárú villára lesz ehhez szükségünk: fordítsuk őket szembe, gumizzuk össze a nyelüket, és már használhatjuk is.

Sütiforma
A tésztát összegyúrtuk, kinyújtottuk… már csak ki kéne szaggatni. Az egyszerű, kör alakú sütiket szűk szájú pohárral vagy befőttesüveggel is prímán lehet, konzervdobozt szétvágva (nagyon óvatosan, mert éles) pedig akár más formákat is kaphatunk.

Konzervnyitó
Ha nincs, használjunk kanalat! Fogjuk meg erősen és a fejével kezdjük el dörzsölni konzervet ott, ahol egyébként a konzervnyitóval is próbálkoznánk. Pár mozdulat után sikerül egy kis lyukat ejteni a dobozon, ami mellett benyomva a kanalat szépen fel lehet tárni a dobozt.

+ Mérleg helyett. Ha van is konyhai mérlegünk, néha megtréfálhat azzal, hogy lemerül benne az elem. Ilyenkor pótmegoldás kell. Vagy bögrés süteményt készítünk, vagy mérőkancsót használunk, esetleg kanalazunk! A kanalas módszer azoknak a legjobb, akik törekszenek a legnagyobb pontosságra. Itt egy kis segítség:

1 csapott evőkanál liszt: 15 g
1 púpozott evőkanál liszt: 20 g

1 csapott evőkanál cukor:15 g
1 púpozott evőkanál cukor: 20 g

1 csapott evőkanál só: 15 g
1 púpozott evőkanál só: 20 g

1 evőkanál olaj: 20 g
1 evőkanál vaj: 20 g

1 csapott evőkanál búzadara:15 g
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa: 12 g

1 evőkanál tej: 10 g
1 evőkanál tejföl: 15 g

1 kávéskanál só: 7 g
1 kávéskanál cukor: 4 g
1 kávéskanál liszt: 3 g
1 késhegynyi só: 4 g

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/42. számában jelent meg 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

 

Read More

Post Comment