Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: Gyakran a szülők sem tartják problémának, hogy a gyermekük szélsőséges nézeteket vall

Október 12-én Pozsonyban a Tepláreň nevű melegbár előtt hidegvérrel és szélsőséges indíttatással ölt meg két meleg fiatalt egy 19 éves fiú.

Az áldozatok a 23 éves Matúš Horváth és a 27 éves Juraj Vankulič a helyszínen életüket vesztették, a merénylő másnap öngyilkosságot követett el, de az ügy ezzel nem zárult le. Tettének indítékaival és következményeivel nemcsak a rendőrségnek, hanem az egész társadalomnak foglalkoznia kell. Erről beszélgettünk Farkas Zsolt szőgyéni plébánossal, aki szélsőséges mozgalmak szakértője.

Mi vihette Juraj Krajčíkot arra, hogy szélsőséges eszmék töltsék ki az életét, és végül ezek nevében öljön? A magányos farkasnak is szüksége van mesterre, eszmetársakra, vagy elvan egyedül a meggyőződésével? Mitől függ, mikor melyik csoport ellen lángol fel a gyűlölet? Juraj Krajčíknak lehetnek követői? A szélsőségesség mindig kéz a kézben jár az összeesküvés-elméletekkel? Hogyan lehet a radikalizálódó fiatalokat időben felismerni? Az iskolákon kívül hol lehet elsősorban megtalálni a radikalizálódó fiatalokat? A gyűlöletbeszéd, amely a politika legfelsőbb szintjein is elburjánzott, lehet olaj a tűzre?

Vrabec Mária írásából sok dologra kaphatnak választ a Vasárnap legújabb számában.

Read More

Post Comment