Search by category:
Egyéb kategória

Alacsony bérezés miatt panaszkodnak a rendőrök

Alacsony bérezés miatt panaszkodnak a rendőrök

Tokár Géza

2024. 06. 24., h – 16:56

Kemény hangvételű nyilatkozatban bírálták Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminisztert a rendőri szakszervezetek. Kifogásolják, hogy elmaradt az ígért béremelés, az ellenzék rendkívüli ülésen foglalkozna a témával.

A nyilatkozatot közzétevő rendőrszakszervezeti tanács szerint a belügyminiszter egyáltalán nem foglalkozik az állományon belüli problémákkal, a tétlenség hatására pedig egyre csökken a rendőrség létszáma. A tiltakozó rendőrök egy fekete karszalaggal szeretnék felhívni a figyelmet a téma súlyosságára. A szakszervezetek és Šutaj Eštok még tavaly decemberben egyeztettek a munkafeltételek javításáról, az elhangzó ígéretek között szerepelt a fizetésemelés is – de a belügy semmilyen gyakorlati lépést nem tett ez ügyben az év folyamán, miközben a rendőrök állítják, fogy a türelmük. Az igazságügyi minisztérium kezdetben 400 euróval emelné a rendőrök fizetését, de a pénzügyi tárcánál mindeddig nem találtak megfelelő forrásokat a lépéshez.

Míg a belügy a nyilatkozat margójára annyit közölt, hogy dolgozik a munkafeltételek javításán, a Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) szakszervezete szolidaritását fejezte ki a rendőri szakszervezetek felé. Egyben felhívták a figyelmet arra, hogy a testületben is hasonló problémákkal küzdenek, ezért mélypontra süllyedt a jelentkezők száma. Juraj Krúpa (SaS) a téma kapcsán a biztonsági tanács rendkívüli ülésének összehívását javasolta, melyre meghívná a belügyminisztert és Ľubomír Solák rendőrfőnököt is. Roman Mikulec (Szlovákia mozgalom) volt belügyminiszter rámutatott, hogy a rendőrség esetleges megbénulása az uniós helyreállítási alapból befolyó pénzforrásokat is veszélyeztetheti.

Miriama Gašparíková belügyi sajtószóvivő szerint a héten az ügy kapcsán egy újabb egyeztetésre kerül sor a pénzügyminisztériummal, addig nem kommentálják a történéseket.

Read More

Post Comment