Search by category:
Egyéb kategória

Mennyire erős a polgármester, ha nő?

Csallóköz |

Csallóköz 67 településéből mindössze 16 büszkélkedhet polgármesternővel. Igen, büszkélkedhet, mert nem kevés, amit ebben a jobbára férfiak uralta közegben elértek. Néhányan közülük megosztották velünk tapasztalataikat.

Az empátia az, ami a mindenkori női vezetőket jellemzi. Ebben kivétel nélkül valamennyi megszólított polgármesternő egyetértett. Mint ahogyan abban is, hogy többet kell teljesíteni és minden téren. Nemcsak a hivatalban, hanem otthon, a családban is. Egy férfi számára nem jelent gondot, ha délután öt órakor kezdődik a testületi ülés, amely tarthat akár néhány órán át. A gyerekeket ellátja a feleség, az anya, étellel, jó szóval. Ugyanez fordítva, hogy az anya váltja meg a helyi világot és az apa az, aki leckét ellenőriz, ha kell, vacsorát főz, már nem annyira természetes. A teljesség igénye nélkül, véletlenszerűen választottunk ki néhányat a polgármester asszonyok közül, akik hajlandók voltak nyilatkozni a témában.

„Ha minden igaz, most fog kezdődni a harmadik ciklusom polgármesterként, mert nincs ellenfelem a választáson. Az előző két választáskor viszont férfiak ellen nyertem. Természetesen egyaránt van előnye és hátránya is annak, ha valaki nőként foglalja el ezt a posztot. Például előfordul, hogy a férfi tárgyaló partnereknél érzem, nem feltételezik rólam, hogy esetleg érthetek a műszaki részletekhez is. Az előnyöm viszont az, hogy én merek kérdezni, nem szégyellem, ha valamit nem értek, és szívesen fogadom a tanácsot. Az igaz, hogy nőként erősebb a szociális empátiánk, de például gazdasági kérdésekben ugyanolyan erélyesek vagyunk, mint a férfiak, sőt, merem állítani gyakran keményebben reagálunk, mint ők.”

Csilizradvány – Janík Erzsébet

„Van hátránya és előnye is annak, ha nőként, feleségként, anyaként vállalok el egy ilyen funkciót. A hátránya, hogy sokkal többet kell teljesítenem. Nemcsak a munkában, de otthon is, hiszen nem mehet a család rovására a munka. Míg egy férfi vezető tudja, hogy meg van oldva a gyerekek ellátása, leckéje, meg van szervezve a háztartás menete. Bár nem kétlem, hogy férfi polgármester kollégáim is kiveszik a részüket a családi logisztikából, azért a szervezés dandárja a nőkön van. Az előnye pedig? A női mivolta. De a tiszteletet, azt, hogy elfogadjanak, ki kell vívni. Karakterrel, megjelenéssel, korrektséggel, hogy egy férfiak által uralt világban helyt tudjunk állni.

Egyébiránt a nők szerintem sokkal keményebbek és precízebbek. Én elvárom, hogy ha azt mondom, így akarom, akkor így is legyen. A férfi talán kicsivel könnyebben elfogadja, hogy na, ez most éppen nem az, amire gondoltam, ám legyen. Ugyanakkor mi, nők jóval empatikusabbak vagyunk. Ügyelünk a részletekre, ahogyan azt mondani szokás, meglátszik a női kéz nyoma azokban a falvakban, ahol nő a polgármester. Fontos számunkra a környezet szépsége, a virágok, a gondozott pázsit, a tiszta, takaros tér.”

Csallóközkürt – Rabay Anikó

„Már 22 éve dolgozom az önkormányzatban, az utóbbi négy évben polgármesterként. Én is azt vallom, hogy a nők érzékenyebben kezelik a problémákat és ezek megoldását. Megértőbbek, empatikusabbak, mint férfi társaik. A nagyobb városokban talán más a helyzet, de faluhelyen nem hiszem, hogy különbség van női és férfi polgármesterjelölt között, hiszen itt mindenki ismer mindenkit. A nemnél sokkal fontosabb az egyéniség és az emberi tulajdonságok. Tudni kell, hogy ez napi 24 órás szolgálat, akár férfi, akár nő az illető, nincs kifogás, szembe kell nézni a problémákkal, a kihívásokkal és megoldani azokat.”

Abony – Gányovics Júlia

„Igen, más a női polgármester, mert lineárisan tud gondolkodni, azaz több kisebb feladatra tud koncentrálni, de közben viszi a vezérvonalat is. Amit a férfiaktól tanulok, hogy ők egy fontos feladatra tudnak tökéletesen összpontosítani és a mellette megjelenő apróbbakat félre tudják tenni. Vallom és tapasztalataim is igazolják, hogy ahol rendet és rendszert kell teremteni, vagy bevezetni, oda nőket állítanak. (Amikor rendet teremtettek, jöhetnek ismét a férfiak, szúrja közbe nevetve.) A női vezetőkben benne van az együttérzés, a segítőkészség, ugyanakkor az elszántság is, mert a népünkért, jelen esetben a falunkért, vérre megyünk, ha kell. Úgy gondolom a női vezetők flexibilisebbek, nem haragtartók, nem az ego alárendeltjei és munkabírásuk is nagyobb. Pozsonyeperjesen én vagyok az első női polgármester. Megválasztottak, pedig anno sokan figyelmeztettek, ebben a faluban nőnek nincs esélye. Ehhez csak annyit, hogy 12 éve vagyok a posztomon.”

Pozsonyeperjes – Ribánszky Jarmila

„Hogy jobb-e a női polgármester? Nem tudom, de biztos, hogy legalább egyenrangú a férfi kollégával. Igen, nagyon el van férfiasodva ez a hivatás. Soha nem éreztem, hogy engem az itteni választópolgárok esetleg kevesebbre tartanának női mivoltom miatt, de tény és való, hogy kevesen vagyunk nők ezen a poszton. Talán a fő ok az, hogy nagyon időigényes. A nők inkább családközpontúak, mint a férfiak, ami ennél a pozíciónál komoly gondot okozhat. Hiába tervezek közös hétvégi programot a családdal, a helyi szervezetek, hétvégi rendezvények programja felülírja. Ilyenkor két lehetőség van, vagy viszem a családot magammal, vagy külön töltjük a hétvégét. Biztos, hogy mi, nők másképpen érzékeljük a különféle szociális gondokat, hiszen mindegyikünkben benne van a gondoskodó anya. Inkább hallgatunk – magamból kiindulva – a megérzéseinkre a realistább férfiakkal ellentétben. Egy falu nem csak egy vállalkozás, amit menedzselni kell és gazdaságilag rendben tartani. Más feladataink is vannak, például közösséget nevelni és próbálni alakítani a társadalmat.”

Dunatőkés – Csiba Mária

„Azt, hogy a nők is megállják a helyüket a polgármesteri poszton, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy most fogom a nyolcadik ciklusomat befejezni és minden választáskor volt ellenfelem. Általában férfiak és soha nem éreztem hátrányát annak, hogy nőként indulok. Mint mindennek, a női polgármesterségnek is van előnye, ugyanúgy, mint hátránya. Amiben biztosan különbözünk a férfiaktól, talán az, hogy finomabban, érzékenyebben kezeljük a gondokat, jóval megértőbbek vagyunk, sőt úgy mondanám, teljesen más optikán át tekintünk a problémákra. A férfiak sokkal rámenősebbek. Véleményem szerint a nők többsége azért nem vállalja ezt a posztot, mert egész embert követel. Ez nem munka, ez hivatás. Készen kell lenni dönteni, helytállni. Mindig, mindenhol, sokszor a családdal töltött idő rovására.”

Bögellő – Kázmér Mária

„Ami ebben a munkában a legnehezebb, az az erkölcsi felelősség terhe. Az, hogy sok ember nevében kell helyesen dönteni, amit a nők többszintű gondolkodásmódjuk miatt nagyobb felelősségként fognak fel. Ezért is van kevesebb női polgármester, mert ennél a hivatásnál a család óhatatlanul mellékvágányra kerül. Személyfüggő természetesen, de a nők nem tudnak elvonatkoztatni a problémától. Hazaviszik és addig nem nyugszanak, amíg le nem hatolnak a probléma magjáig. Darabokra elemzik, nehogy felületes döntést hozzanak. Empatikusabbak vagyunk és sokkal inkább szívvel, intuíció alapján döntünk, semmint ésszel. A női polgármester a családja részének tekinti, a faluját is drákói módon védelmezi és segíti. Hiszen minden nőben benne van az anyai ösztön és a családot összetartó ösztön is.”

Keszölcés – Orosz Ágoston Erika

„Azt nem mondanám, hogy jobbak a női polgármesterek, de más energiát sugározunk ki. Más a fontossági sorrendünk és az értékrendünk. Közelebb tudunk kerülni az emberekhez, talán jobban megnyílnak előttünk. A tárgyalásokon, megbeszéléseken biztos, hogy sokkal finomabb, tiszteletteljesebb a tárgyalási hangnem, ha nők is jelen vannak. Érdekes módon Csallóköznádasdon kettő kivétellel, jobbára mindig is női polgármesterek voltak. A nem, úgy gondolom, már jóval kevésbé befolyásolja a választókat, sokkal inkább az egyéni kisugárzást, életpályát, karaktert figyelik. Mi, nők szeretünk közösségben gondolkodni, közösségi rendezvényeket szervezni, ahol találkozik a falu népe. Az élet apró, finom részleteire figyelünk inkább. Például arra, hogy Juliska néni most jött haza a kórházból, nincs-e szüksége segítségre. Hogy rend legyen az utcákon, hogy legyenek virágok, hogy legyen karácsonyi hangulat. Szeretném megérni, hogy hasonlóan, mint a parlamentben, a megyei és községi képviseletekben is százalékarányosan legyenek képviselve a nők.”

Csallóköznádasd – Bóna Zsuzsanna

Akkor legyen ez az óhaj az utolsó mondat, a végszó. És még valami: ne felejtsük el, minden sikeres férfi mögött ott áll egy erős nő…

Read More

Post Comment