Search by category:
Egyéb kategória

„A jövő a térségi gondolkodásé“ – 10 éves Rába-Duna-Vág ETT

Komárom (Magyarország) |

A három folyó nevét viselő Európai Területi Társulás által elvégzett munka volt a dél-komáromi Csillagerődben megrendezett 5. Duna-konferencia egyik fő témája.

A Duna-konferencia fókuszában – mondhatni hagyományos módon – ezúttal is a címbeli térségi gondolkodás szerepelt. Idén azonban pluszjelentéssel bővült a program, ugyanis a résztvevők visszatekintettek a 10 esztendeje munkálkodó Rába-Duna-Vág ETT (RDV ETT) eredményeire is.

Elsőként Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a jelenlevőket. Egyebek mellett kiemelte, a területi társulások „stratégiai eszközök“, amelyeket az Európai Unió kínált fel a tagországok számára. Ő maga úgy látja, az ezekben a társulásokban rejlő lehetőségeket a szlovák-magyar határszakaszon használták ki a legjobban. Az államtitkár után Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, ill. az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa a területi társulásokról szólva kiemelte, ezek formája meg tudja adni annak a kereteit, hogy a társulásban résztvevő megyék jó együttműködéseket tudjanak kialakítani.

A RDV ETT működéséről bővebben Borsó Tibor, Komárom-Esztergom megye alelnöke, a társulás Felügyelő Bizottságának tagja számolt be. Hangsúlyozta, „a jövő a térségi gondolkodásé“, míg az országhatár nemcsak elválaszt, hanem össze is köt. Előadásából kiderült, a RDV ETT rendkívül szerteágazó feladatkört alakított ki saját magának az elmúlt évtizedben – többek között projektmenedzsmenttel és -koordinációval, tanulmányok készítésével, valamint előadások, műhelymunkák, kiállítások szervezésével foglalkozott. Eddigi jelentős projektjeik között foglalkoztak már a gyógynövényipar fejlesztésével, az 50 év feletti munkaadók és -vállalók segítésével, vagy a körforgásos gazdaság fiatalok számára való népszerűsítésével is. Borsó Tibor elmondta, a tatabányai székhelyű, de Dunaszerdahelyen is jelenlevő társulás számára talán 2016 volt a legjelentősebb év. Vezetését ekkor vette át Vasi Emma, s már az ő igazgatósága alatt bontakozott ki a Kisprojekt Alap. Ennek keretében 6 millió eurós összegben 123 pályázatot támogattak a Duna menti területeken. 260 szervezet sikeres együttműködését eredményezte ez a program.

A konferencia további részében több más témát is érintettek még az előadások, ill. a kerekasztal-beszélgetések. Szó esett a határtérségben rejlő jövőbeli lehetőségekről vagy az Interreg DANUBE REGION programról is.

Read More

Post Comment