Search by category:
Egyéb kategória

Egészségügyi nap Hodosban

Hodos |

A Regionális Közegészségügyi Hivatallal karöltve egészség ellenőrzést tartott a helyi Vöröskereszt alapszervezet mindenki számára Hodosban.

A Szlovák Vöröskereszt helyi szervezete már sokadszor szervezte meg Hodosban az egészségügyi szűrő napot. A mintegy két éven át tartó pandémia időszaka alatt természetszerűleg nem volt lehetőség az ilyen rendezvényekre. Ez év nyarán végül mégis újra normalizálódott az élet, amikor is az iskolai év végeztével először az iskolásoknak, majd később a felnőtteknek is megszervezték az egészségügyi napot. Október 26-án pedig ismét mindenkit vártak a helyi sportközpont teniszcsarnokába, ahol minden érdeklődő ingyenes szűrésen vehetett részt. Vércukorszint, koleszterin szint, vérnyomás ellenőrzés, valamint a tüdő kapacitását is le lehetett ellenőriztetni. Ezt az alkalmat a helyi iskola diákjai sem hagyták ki és mind a szlovák mind a magyar alapiskola „nagy”, azaz 3. és 4. osztályos diákjai is eljöttek. Őket leginkább az életmentés érdekelte, amelyet egy bábun ki is próbálhattak. „A gyerekek nagyon fogékonyak és nagy élvezettel gyakorolják az „életmentést”. Tapasztalataim szerint, nem lehet elég korán elkezdeni a felvilágosítást és tájékoztatást a Vöröskereszt munkáját illetőleg. Minden információ fontos, az életmentésen kívül talán a véradásról szóló tájékoztatás az, ami ebben az életkorban nyitott fülekre talál és érdekli a gyerekeket” – magyarázza Klempa Katalin, a Hodosi Vöröskereszt alapszervezetének elnöke. Tény és való, hogy nem egy esetről tájékoztatott már a média, amikor kiskorú gyerek volt az életmentő, mert kezelni tudta nemcsak az óhatatlanul fellépő stressz helyzetet, de megfelelő, konkrét lépéseket is tett, amelyek valóban életmentőek voltak, éppen hála a gyakori tájékoztatásnak.

„A véradás fontosságát pedig nem tudom elég gyakran hangsúlyozni, mert a vér semmivel sem helyettesíthető és elcsépelt frázis ugyan, de minden esetben életet ment. A másik nem kevésbé lényeges aspektus pedig, hogy a véradó egy komplett egészségügyi ellenőrzésen megy keresztül, vagyis ha bármilyen rejtett betegsége lenne, ez azonnal észlelhető. Ezért is mondom a fiataloknak, hogy válasszanak olyan partnert, aki véradó, mert ott biztosan nem lesz gond. Biztosan nem drogos és nincs fertőző betegsége. Lehet, hogy radikális, de biztos szemlélet. 2010 óta dolgozom a Vöröskeresztnél és büszke vagyok rá, hogy már sok „saját” gyerekünk vagyis véradónk van, azok közül a gyerekek és fiatalok közül, akikkel az első egészség napokon találkoztunk évekkel ezelőtt. Ők, azóta állandó véradókká váltak. Már ezért is megérte” – mondta zárszóként Klempa Katalin.

Az egészség napon, amely reggeltől déli 12 óráig tartott több mint 25 felnőtt vett részt és tesztelte le egészségi állapotát.

Read More

Post Comment