Search by category:
Egyéb kategória

A parlament jelentette a kiberbiztonsági incidenst a Nemzetbiztonsági Hivatalnak

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) megerősítette, hogy csütörtökön kiberbiztonsági incidensről kapott bejelentést a szlovák parlamenttől, további részleteket nem közölhet – tájékoztatott Peter Habara, az NBÚ szóvivője.

„Az NBÚ szeretné pontosítani, mi a különbség a kibertámadás és a kiberbiztonsági incidens között. Leegyszerűsítve minden esemény kiberbiztonsági incidens, ami negatív hatással van a rendszerre, a kibertámadás pedig szándékos cselekmény, melynek célja adatlopás vagy a rendszer működésképtelenné tétele” – magyarázta a szóvivő.

A parlament hivatala azt közölte, hogy délelőtt akadozást észleletek a számítógépes rendszerek működésében. „A kiberbiztonsági incidens elsődleges elemzése során megállapítást nyert, hogy rendellenesen működik a kommunikációs hálózat, ez hatással volt például a parlamenti szavazóberendezésre is” – tájékoztatott Michaela Jurcová, a parlament szóvivője. Elmondta, hogy az incidenst 3-as kategóriába sorolták, a hibák elhárításán a parlament szekértői és az NBÚ munkatársai is dolgoznak.

Az NBÚ-t a kiberbiztonsági törvény értelmében értesítették. „Ugyanez a törvény megtiltja, hogy az NBÚ részleteket közöljön az ilyen eseményekről, ezekre titoktartás vonatkozik” – tette hozzá Habara.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök csütörtökön a házbizottság ülését követően tájékoztatott arról, hogy súlyos kiberbiztonsági incidenst észleltek a parlamentben, ezért feltehetően csak november 8-án folytatódik az ülés. Ha a problémát sikerül hamarabb megoldani, a jövő héten tárgyalhat a parlament.

Read More

Post Comment