Search by category:
Egyéb kategória

A vállalkozók kételkednek a nekik belengetett mentőöv hatékonyságában

Pozsony |

A kormány hétfőn beharangozott támogatási csomagja a magas energiaárak által sújtott cégeknek nem csupán az ellenzéknek szúrja a szemét. A vállalkozói szakmai szervezetek is felhívták a figyelmet a szerintük spekulatív támogatások visszásságaira, arra is figyelmeztetve, hogy a kormány túszul ejtette őket.

Hosszas halogatás után a kormány e hét elején bemutatta, hogyan szeretne segíteni a magas energiaárak által sújtott vállalkozásokon. A javaslat lényege, hogy jövő január elsejétől március 31-ig árplafont vezetnének be számukra. A villamos energia esetében ez áfa nélkül 199, a gáz esetében 99 euró lenne megawattóránként (MWh). Azoknak a cégeknek, amelyek ennél drágábban jutnak hozzá az energiához, az állam a többletköltségek 80 százalékát megtérítené, miközben egy-egy vállalkozás a jövő év első negyedében legfeljebb havi 100 ezer eurós támogatáshoz juthatna hozzá. Igor Matovič pénzügyminiszter szerint azonban a vállalkozások csak akkor számíthatnak támogatásra, ha a parlament elfogadja a jövő évi állami költségvetést. A villamos energia esetében a kormány azonban már idén szeretne segíteni a vállalkozásokon az említett séma alapján. Matovič szerint azok számíthatnak támogatásra, akik a villamos energiát szeptemberben és októberben megawattóránként 199 eurónál drágábban vásárolták. Az idén folyósított támogatás cégenként az év végéig legfeljebb 500 ezer euró lehetne, és ehhez a jogosultak novemberben és decemberben juthatnának hozzá.

Elkésett támogatás

A javaslat nem aratott osztatlan sikert a vállalkozások körében.

„Üdvözöljük, hogy több hónapnyi késést követően a kormány végre bemutatta a támogatási csomagját. Tény azonban, hogy amit bemutattak, az erősen spekulatív, és túl későn érkezne. Ráadásul, egyetlen kormánytisztviselő sem indokolta meg például azt, hogy az idei támogatások kiszámításához miért csak a szeptemberi és októberi adatokat vennék alapul, épp azt az időszakot, amikorra az energiapiac már elkezdett stabilizálódni”

– mondta el lapunknak Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének (SZPCC) az igazgatótanácsi elnöke. A szakmai szervezet vezetője azt is problémásnak tartja, hogy a kompenzáció csupán a villamos energiára és gázra, mint energiahordozóra vonatkozik, és nem az energiaszolgáltatással összefüggő összes többi díjra is, amelyek továbbra is rendkívül magasak. „Teljesen elfogadhatatlannak tartjuk azt a fenyegetést is, hogy nem kapunk támogatást, ha az állami költségvetést nem fogadják el a parlamentben. A vállalkozói környezet stabilitása és a kiszámíthatóság kulcsfontosságú az üzleti élet szempontjából, a koalíciónak ezért mindent meg kell tennie a költségvetés elfogadása érdekében. Nem szabadna politikai viták túszaivá tenni a munkaadókat” – figyelmeztet Lapšanský.

Nem viszik túlzásba

Hogy mit jelent a kormány hétfőn bemutatott javaslata a pékségek számára, azt a szakmai szervezet vezetője egy konkrét példán mutatta be. „Ha egy pékség az elmúlt hat hónapban, beleértve az októbert is, például 600 ezer euróval többet fizetett az energiaszolgáltatásokért az előző évhez képest, akkor a kormány által bejelentett támogatás mindössze 34 ezer eurós kompenzációt jelentene. Ez az energiaköltségek növekedésének nagyjából az öt százalékát jelenti, azaz évente körülbelül két alkalmazott költségét. A sütőipar több mint 12 ezer embert foglalkoztat, miközben az ágazatban a nyersanyag-, a csomagolási és logisztikai költségek is látványos ütemben nőttek” – mondta el Lapšanský. A kormány által jelzett támogatás szerinte így nem jelent megoldást a pékek és cukrászok súlyos helyzetére.

Bizonytalan helyzet

Hasonló véleményen van a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) is, amely szerint túl későn érkezett a kormány energiacsomagja.

„Ráadásul, az árplafon csak az energiaárra vonatkozik, és nem az energiaszolgáltatás összes díjára, amelyek ma már a fogyasztói ár több mint 50 százalékát teszik ki. A vállalkozások a fogyasztói árak közzétételére várnak, amelyről az Árszabályozási Hivatalnak (ÚRSO) kell döntenie”

– áll az SOPK nyilatkozatában. A szakmai szervezet szerint a késlekedés miatt a vállalkozásoknak nehéz reális üzleti terveket kidolgozni a jövő évre. Az is rossz hír az SOPK szerint, hogy a hét elején bejelentett intézkedések csak 2023. március 31-ig érvényesek, mert nehéz csak egy negyedévre szóló értékesítési szerződéseket kötni. Ennek az időhatárnak így csak akkor van értelme, ha a kormány 2023. április 1-jétől az energiaárak jelentős csökkenésére számít. Az SOPK arra is felhívta a figyelmet, hogy „ha a Szlovák Villamos Művekkel (SE) kötött memorandum, amely a 2023-2024-es évekre megawattóránként 61,20 euróban határozza meg az áram árát a fogyasztók kiválasztott csoportjai számára, még mindig érvényben van, akkor a 199 eurós árplafon aránytalanul magas”.

Read More

Post Comment