Search by category:
Egyéb kategória

1867-en kértek speciális mozgóurnát

Országszerte 1867-en kértek speciális mozgóurnát, a Covid-19 miatt karanténban levők és a velük egy háztartásban élők szavazhatnak ilyen módon. A legtöbben Nagymihályban kértek speciális szavazást, összesen 180-an – tájékoztatott Eva Chmelová, a belügyminisztérium népszavazásért és választásokért felelős osztályának vezetője.

„A péntek (október 28.) déli határidőig országszerte 1867-en kértek lehetőséget a speciális voksolásra, az egyes településeken átlagosan 25-en, a kivétel Nagymihály, ahol 180-an” – mondta Chmelová.

Marián Giba, az országos választási bizottság helyettes elnöke elmondta, az egyik településen az idősotthonban történt Covid-fertőzés miatt kérték többen ezt a lehetőséget. „Mivel Covid-fertőzést regisztráltak az idősotthonban, sok lakó kérte a speciális szavazást” – magyarázta.

Chmelová helyesnek tartja, hogy ilyen módon is lehet szavazni, rámutatott, hogy a múltban többször előfordult, hogy két jelölt azonos számú szavazatot kapott. „25 szavazat is megváltoztathatja az eredményt, ezért úgy vélem, helyes döntés volt” – mondta. Azt is közölte, semmiféle gyanúra nem ad okot, hogy Nagymihályban ennyivel többen kérték ezt a lehetőséget. „Inkább az a furcsa, hogy országosan ilyen kevesen” – tette hozzá Chmelová.

Szerinte a népszavazásnál is működhetne az ilyen szavazás, ha jóváhagyják, olcsóbb és egyszerűbb is lenne, mint a megyei és önkormányzati választásnál.

Read More

Post Comment