Search by category:
Egyéb kategória

Szerdán tesztelik a parlamenti szavazórendszert a kiberincidens miatt

Szerdán próbaszavazást tartanak a parlamentben. Informatikai szakértőkkel és valószínűleg a Nemzetbiztonsági Hivatallal közösen tesztelik a szavazórendszert a kiberincidens után – tájékoztatott Michaela Jurcová, a parlamenti iroda szóvivője.

„Ha a rendszerben nem találnak hibát, Boris Kollár, a parlament elnöke még aznap megkeresi a parlamenti frakciók vezetőit, és megpróbálja csütörtökre összehívni az ülést” – mondta Jurcová. A szóvivő hozzátette, ha a képviselőknek már más programjuk van, például a régiókba utaznak ki, akkor az ülést november 8-án folytatják.

Az ellenzéki SaS felszólította Kollárt, hogy a parlament 75. ülésének folytatását tűzze ki szerdára, amikorra egyébként is be volt ütemezve. A parlament elnöke azt válaszolta, ellenőrizni fogja az SaS képviselőit, és emlékeztetni fogja őket erre a felszólításra, főleg ha akadályozni fogják, vagy megzavarják az ülést.

Az ellenzéki SaS felszólította Boris Kollár házelnököt (Sme rodina), hogy még a hétfőn jelentse be a parlamenti ülésszak szerdai folytatását – tájékoztatott Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.

„Már világos, hogy semmiféle hackertámadás nem érte a parlamentet, Igor Matovič, az OĽaNO elnöke is azt mondta, csak rosszul kötötték be a kábeleket. Nincs semmi ok arra, hogy csak november 8-án folytatódjon az ülés” – jelentette ki Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője. Hozzátette, a parlament működőképes, hiszen üléseznek az egyes bizottságok, ezért egyes képviselőknek és elsősorban Boris Kollárnak be kellene látnia, hogy ez a káosz és az ülésszak indokolatlan szüneteltetése csak növeli a törvényhozással szembeni bizalmatlanságot.

Az SaS kaotikusnak tartja a parlament irányítását. „Rendre elhalasztják a szavazásokat, megszakítják az üléseket, programpontok megvitatását kell elhalasztani, ráadásul Boris Kollár visszaél a házelnöki funkciójával, amikor úgy irányítja a parlamenti ülések menetét, hogy az hatással van a szavazások eredményére” – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS alelnöke.

Múlt csütörtökön kiberbiztonsági incidens miatt kellett megszakítani a parlamenti ülésszakot, egy nappal később a házelnök arról tájékoztatott, hogy sikerült megoldani a technikai problémákat.

Read More

Post Comment