Search by category:
Egyéb kategória

Lengyelországi rakétatámadás: több hazai közszereplő Oroszország felelősségét hangsúlyozza

Pozsony |

A hazai politikusok sorra ítélik el a lengyel települést ért rakétatámadást. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter öt régióbéli kollégájával egyeztet az ügyről. Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes szerint pedig az eset azt igazolja, hogy Oroszországot egy őrült terrorista rezsim irányítja.

Roman Mikulec (OĽaNO) szlovák belügyminiszter is elítélte a Lengyelországot ért rakétatámadást. Mindenekelőtt elfogadhatónak nevezte, hogy ártatlan emberek vesztették életüet. Részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A miniszter a nyilatkozatában nem beszélt arról, hogy ki a támadás felelőse. „Meg fogom várni a hiteles forrásokból származó, megerősített információkat” – mondta az üggyel kapcsolatban a tárcavezető, aki most Bukarestben a Salzburg Fórum nevű találkozón tartózkodik. Az eseményen hat Európai Uniós tagállam, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia belügyminisztere vesz részt, akik azonnal a lengyel eseményekről való egyeztetésbe kezdtek. Holnap szeretnének állásfoglalást kiadni. 

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes azonban Oroszország felelősségét hangsúlyozta, Szerinte attól függetlenül, hogy a lengyel településen szándékosan vagy véletlenül csapódtak be a rakéták, a történtek az igazolják, hogy Oroszországban „egy őrült terrorista rezsim” van hatalmon. „Ez a rezsin nem tart tiszteletben semmilyen szabályokat és egyezményeket” – jelentette ki, majd arról beszélt, hogy azok a hazai politikusok, akik lojálisan Oroszországhoz Szlovákia elemi biztonsági érdekeit veszélyeztetik. Remišová szerint a békére egyedül az ad lehetőséget, ha a régió országai együtt védekeznek, ezzel elrettentve Moszkvát attól, hogy fenyegetően lépjen fel. Remišová is részvétet nyilvánított az áldozatok hozzátartozóinak és Lengyelországgal való szolidaritását fejezte ki.

A szlovákiai magyar politikusok közül a lengyel települést ért rakétatámadásra még kedden este reagált Rigó Konrád (Szövetség). „Ha olyanok lennénk, mint az oroszok, most hevesen azt állítanánk, hogy Oroszország tudatosan megtámadta a NATO-t és holnap már a harmadik világháborúra ébredhetnénk. Ám, mi nem vagyunk oroszok. Mi a NATO vagyunk, a NATO pedig egy védelmi szövetség” – emelte ki.

Read More

Post Comment