Search by category:
Egyéb kategória

Elkezdődött az orvosok tüntetése

Pozsony |

Hiába a kormány újabb béremelési javaslata, csütörtök délután mégis utcára vonultak az orvosok a fővárosban.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, szerdán éjszakába nyúló tárgyalást folytatott a kormány a Szlovák Orvosszakszervezettel (LOZ). Bár megegyezni ezúttal sem tudtak, Peter Visolajský, a szakszervezet vezetője mégis úgy fogalmazott, már közelednek a kompromisszumhoz. Legközelebb hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz a felek, ennek ellenére az orvosszakszervezet képviselői mégis megtartották az előre beharangozott tüntetésüket.

Pozsony |

A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke, Peter Visolajský szerint csak egy lépéssel sikerült közelebb kerülni a végső megállapodáshoz, így a mára tervezett tüntetést megtartják.

Hét órán át tartottak a tárgyalások az orvosok és a kormány között, a következő találkozóra hétfőn kerül sor.

Bár a LOZ kapott javaslatot egy esetleges béremelésre, Visolajský egyelőre nem hozta nyilvánosságra a konkrét összegeket.

A Szlovák Orvosszakszervezet elnöke szerint a kormány egyszeri fizetésemeléssel oldaná meg a helyzetet, ők viszont fokozatos emelést kérnek.

Az volt az érdekünk, hogy megállapodással távozzunk erről a tárgyalásról

– tette hozzá kissé csalódottan Visolajský.

Amennyiben november végéig sem történik változás, összesen 2100 orvos hagyhatja el a kórházakat. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök belengette, ha nem sikerül megállapodni, kilép a kormányból.

Az orvosok nem sokkal 12 óra után kezdtek gyülekezni a pozsonyi Szabadság téren. Becsléseink szerint néhány tucat orvos és demonstráló vesz részt a tüntetésen.

A tüntetők közt több szakszervezeti képviselő is jelen van, de megjelentek például a pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Karának diákjai is, akik egyebek mellett olyan transzparensekkel érkeztek, mint „Mentsük meg az egészségügyet” és „Fogy az idő”.

Peter Visolajský, a LOZ elnöke nyitotta meg a tüntetést. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a különféle kutatások alapján évente 5000 ember hal meg feleslegesen az elhanyagolt egészségügy állapota miatt. Hangsúlyozta, ennek a tüntetésnek az is a célja, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra, amelynek mindent meg kellene tennie azért, hogy ezek a számok drasztikusan csökkenjenek.

Miroslav Mendel, a Pozsonyi Egyetemi Kórház orvosa hozzátette, a kormány az egész egészségügyi válságot arra akarja kiélezni, hogy az orvosok magasabb béreket akarnak. Szerinte azonban az idő majd megmutatja, hogy ennél jóval átfogóbb problémákra szeretnék ráirányítani a figyelmet.

A demonstráción a Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesülete (JDS) is támogatásáról biztosította az orvosszakszervezetet.

A felszólalókhoz csatlakozott Marián Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) korábbi elnöke is. „Innen szeretném megköszönni annak a kétezer orvosnak, akik beadták a felmondásukat. Bízom benne, hogy addig nem is vonják vissza, amíg ez a harc le nem zárul” – közölte.

Igor Matovič (OĽaNO) azt állítja, hogy a kormány ajánlata szerint az orvosok fizetése 21%-kal emelkedne.

Mindez azt jelentené, hogy egy kórházban dolgozó orvos átlagfizetése bónuszokkal együtt jövőre bruttó 4240 euró lehet, szemben az idei 3493 euróval.

A pénzügyminiszter szerint a bérek emelése körülbelül 300 millió eurójába kerülne az államnak.

Túlléptük a költségvetés lehetséges határát

– mutatott rá Matovič, egyúttal hozzátéve, hogy az orvosok szinte biztos, hogy megfontolják majd az ajánlatot.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő is arra kérte az egészségügyi rendszer kulcsfontosságú szereplőit, fogadják el a fizetésemelést, és vonják vissza a lemondásukat.

Az orvosszakszervezet nyolc követeléssel járult a kormány elé, amelyek az egészségügy különféle területeire vonatkoznak. Követelik például a kórházak megfelelő finanszírozását, az orvosi egyetemek megreformálását, a munkaerőhiány megoldását, valamint a nővérek és az orvosok bérének megemelését is. Visolajský szerint a kormány mindeddig nem tett érdemi lépéseket az említett reformokkal kapcsolatban, ezért sem vonták vissza a felmondásaikat, és ha két héten belül nem egyeznek meg Hegerékkel, akkor decemberben több mint 2100 szakember elhagyja a szlovák kórházakat.

Read More

Post Comment